eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Számos program Budapesten és vidéken a zene ünnepén

Budapesten összesen 60, vidéken pedig további 20 helyszínen rendeznek ingyenes koncerteket, programokat június 21-én, a zene európai ünnepén.

A fővárosban például a Ferencvárosban, a Millenárison, valamint az R33-ban, az A38-on, a Gödörben, a Pótkulcsban, a Szimpla Kertben, a Liszt Ferenc téren adnak ingyenes koncerteket pályakezdők és befutott muzsikusok.

A Magashegyi Underground nevéhez híven lentről a János-hegy tetejéig muzsikálva tiszteleg a zene előtt a Libegőn az év leghosszabb napján. Az Intim Torna Illegál tagjai viszont biciklire pattannak hangszereikkel és rajongóiakkal, és a zene ünnepe helyszíneit érintve tekerik és muzsikálják keresztül Budapestet. Az egyedi, 16 személyes járgányon a zenehallgatóknak is helyük lesz - közölték a szervezők az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón.

Budapesten kívül 20 további helyszínen lesznek események: Székesfehérvár, Pécs, Debrecen, Eger, Miskolc és Balatonlelle jelentette be csatlakozását. A Zene Ünnepe Európai Hálózatának (European Music Day Network) a hazai koordinátor, Náray Márton révén 2010 novemberétől Magyarország ismét hivatalos tagja.

Náray Márton elmondta: a hálózat partnere a Zene Ünnepe Alapítvány, amelynek bejegyzése folyamatban van. Fővédnökei között olyan neves muzsikusok vannak, mint például Gulyás Dénes operaénekes, Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész, Kocsis Zoltán, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatója, Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója, Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora vagy Sztevanovity Zorán zeneszerző.

A Millenárison öt színpadról szól majd a zene, fellép többek között a Nemjuci akusztik, a francia Lyre Le Temps, Hó Márton és a Jégkorszak.

Idén az ünnep kiemelt partnere a Ferencváros. Kirchkeszner Ágnes elmondta, a nap beépül a Ferencvárosi Nyár eseménysorába. A Nehru-parton bemutatkozik az Etnofaun, Ágoston Béla új világzenei projektje, este itt lép pódiumra a lengyel Paprika Korps, a zene ünnepének ugyanis az önkéntesség mellett alapfeladata az együttesek cseréjével elérhető promóció. Utcazenészek hallhatók a Ráday és a Tompa utcában, komolyzene csendül föl a Bakáts téren.

Náray Márton hangsúlyozta: a szabadtéri előadások csak este tízig hallhatók, utána az események zárt térbe kerülnek, hogy a pihenni vágyók nyugalmát ne zavarják. Ebédidőben sanzonok csendülnek fel a Francia Intézet kávézójánál, az intézet idén is partnere a szervezőknek. Este a Kazinczy utcai Kék Ló Ruhakocsmában Zenélő Ruhák Happening veszi kezdetét Karafiáth Orsolya és Legát Tibor közreműködésével.

Kischner Péter kurátor, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke úgy fogalmazott: reméli, a Madách tér felújítása elkészül június 21-re, ott lenne ugyanis a Kisebbségek színpada, ahol kisebbségi együttesek léphetnek föl.

Francois Laquieze, a budapesti Francia Intézet igazgatója felidézte: a zene ünnepét 1982-ben tartották először Franciaországban. Maurice Fleuret francia zenetudós javasolta, hogy június 21-ét a világon mindenütt zenével köszöntsék. A zene ünnepe olyan egész napos, ingyenes, politikamentes rendezvény, amely a zene valamennyi formájára és stílusára kiterjed. Magyarország 1997-ben csatlakozott a mozgalomhoz, amikor Budapest is aláírta a zene ünnepe nyilatkozatot. Vezérelv az ingyenesség, az összefogás és az önkéntesség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 18:23
×
×
×
×