eur:
389.3
usd:
362.64
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Átvilágítás az Operaházban

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal is vizsgálatot indíthat a Magyar Állami Operaházban feltárt több száz millió forintos hiány ügyében - jelentette be sajtótájékoztatón a Nemzeti Erőforrás Minisztérium gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára. Skultéty László elmondta, hogy az intézmény az ideihez képest várhatóan 820 millió forinttal nagyobb összegből gazdálkodhat 2011-ben, a hiány fedezésére.

A szervezeti és működési szabályzat igazgatói utasításokkal történő felülbírálata, a számlarend be nem tartása, a közbeszerződési törvény kijátszása és az egyes produkciókhoz tartozó költségvetés többszörös túllépése vezetett ahhoz a több száz millió forintos hiányhoz, amelyet az Operaház pénzügyeit átvilágító bizottság szeptember óta feltárt az intézménynél.

Hardy F. Gábor, az átvilágító bizottság elnöke elmondta, hogy már a jogelőd Oktatási és Kulturális Minisztérium 2007-ben és 2008-ban is tárt fel szabálytalanságokat és jogalap nélküli kifizetéseket, ezekkel kapcsolatban az Operaház korábbi vezetése semmilyen intézkedést nem vitt véghez. Konkrét esetet említve a bizottság elnöke beszámolt a Budapesti Operabarát Alapítvánnyal kapcsolatos kifizetésekről, amely közhasznú alapítvány létére mégis éves szinten 100 milliós nagyságrendben kapott megbízásokat, ezzel az Operaház 1700 beszállítója közül a második legnagyobbnak számított.

Horváth Ádám miniszteri biztos megfogalmazása szerint a művészet és a gazdaság nem találkozott az Operaházban.

Skultéty László, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a pazarló gazdálkodás mellett az Operaházat és az előző kormány 900 millió forintos költségvetési megvonása is sújtotta. A bevételi hiányt ellensúlyozandó a költségvetési tervezet szerint az előző évhez képest 820 millió forinttal nagyobb összegből, több mint 5,6 milliárd forintból gazdálkodhat 2011-ben az Operaház. Az államtitkár szerint a minisztérium javasolni fogja, hogy az esetleges jogi következményekre való tekintettel a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal is folytasson vizsgálatot az ügyben.

A várhatóan két-három hónap múlva lezáruló vizsgálatokat követő időszakról szólva Horváth Ádám elmondta, négy opera- és két balettbemutatót terveznek a jövő évadra, ezek között szerepel Verdi Simon Boccanegra című operája, Wagner A Rajna kincse című műve, Richard Strauss Arabellája és Mozart Don Giovannija.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×