eur:
395.4
usd:
372.32
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Rendhagyó tárlat nyílik Észak-Erdély visszacsatolásáról

Észak-Erdély 70 évvel ezelőtti visszacsatolásáról nyílik kiállítás a budapesti Közép-Európai Egyetemen működő OSA Archívumban jövő hétfőn. Az október 10-ig megtekinthető tárlat célja, hogy bemutassa a terület Magyarországhoz csatolásának korabeli fogadtatását és visszhangját magyar és román oldalon, és felvillantsa az esemény hosszabb távú következményeit.

Mint írták, a második bécsi döntés 70. évfordulója alkalmából rendezett kiállítás korabeli levéltári dokumentumok, sajtóanyagok, magyar és román propagandaanyagok, privát visszaemlékezések és naplók, rádióadások, valamint korábban soha nem látott amatőr fényképek és filmek segítségével idézi fel azt, hogyan élték meg a civilek a történelmi változásokat.

A kiállítás ugyanakkor távolságot tart a nacionalista propagandától: a hivatalos propaganda és a feltámadó illúziók mögötti valóságos történéseket igyekszik megmutatni. A lelkesedés és az elkeseredés képei mellett tragikus momentumokat is bemutat, amelyek a visszacsatolás aktusát kísérték mindkét oldalon - áll a közleményben.

"Nem akarunk semmit sem elkendőzni vagy szépíteni. Célunk az, hogy a 70. évfordulón tárgyilagos, a történelmi emlékezetet mindkét oldalon torzító sérelmi attitűdöktől mentes rekonstrukcióval segítsük elő a múlttal való szembenézést, azoknak a traumáknak a feldolgozását, amelyek a magyar-román viszonyt mindmáig terhelik. A kiállítás ezért magyar és román történészek közös munkáján alapszik" - fogalmaztak.

Az 1940. augusztus 30-án meghozott második bécsi döntés alapvető következményekkel járt a két ország második világháborús részvételének alakulására, és mindmáig érzékeny, sok tekintetben feldolgozatlan traumákat hagyott mindkét nemzet emlékezetében.

A tengelyhatalmak, elsősorban a hitleri Németország diktálta döntéssel visszakerült Magyarországhoz egy 43 ezer négyzetkilométer nagyságú terület, a Székelyföldet is magába foglaló Észak-Erdély, a trianoni békeszerződésben Romániához csatolt egykori magyar területek kétötöde. Dél-Erdély - 60 ezer négyzetkilométer - román terület maradt.

Címlapról ajánljuk
Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál
BL élőben

Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál

Egygólos előnyről kezdték a negyeddöntő-visszavágót a BL-ben, 6 napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon 2-1-re a Borussia Dortmundot. A keddi továbbjutók egymás ellen mennek a döntőért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 09:37
×
×
×
×