INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Hatos Pál: Ezentúl több figyelmet kap az országkép építése

Infostart / InfoRádió
Azért került a Balassi Intézet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium felügyelete alá, hogy több figyelmet kapjon - mondta az InfoRádiónak az intézet főigazgatója. Hatos Pál közölte azt is, hogy tárcaközi bizottság alakult, amely az intézet működésével foglalkozik. Hozzátette: eddig az országkép építése nem kapta meg azt a helyet és szerepet, amit megérdemelt volna.

Tárcaközi bizottság jött létre, amely a különböző minisztériumok képviselőiből áll, és feladata, hogy a Balassi Intézet stratégiai munkatervét jóváhagyja és megvalósulását figyelemmel kísérje - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a határon túli magyar kultúra magyarországi, és az egyetemes magyar kultúra külföldi bemutatásáért felelős intézmény főigazgatója. Hatos Pál kiemelte: a döntéshozók úgy érezték, hogy a kormányzati tevékenység középpontjába kerülve és a kormányzati kommunikáció szakmai területéhez rendelve a Balassi Intézet hatékonyabb lehet.

Az intézet együtt fog működni a külügyi tárcával, a kulturális területet felügyelő államtitkársággal és a többi tárcával is - közölte.

A főigazgató szerint korábban nem kapott ekkora figyelmet az intézet, és tevékenysége, vagyis a magyarság jó hírnevének külföldre juttatása. A külföldi magyar intézetek koordinációja, a vendégoktatói hálózat, a magyar ösztöndíj bizottság, a nemzeti évfordulók titkársága úgy ment végbe, hogy nem volt stratégiai összhang, az irányítás több tárca között vergődött, így nem tudott stratégiai irányítás kialakulni - fejtette ki.

Hatos Pál szólt arról is, hogy ugyan a részintézmények 2007-ben kerültek egymás mellé az intézeten belül, mégsem történt meg a valódi érdemi integráció, és az országkép építése nem kapta meg azt a helyet és szerepet, amit megérdemelt volna.

Hanganyag: Kocsonya Zoltán


A címlapról ajánljuk