eur:
387.91
usd:
357.78
bux:
68176.13
2024. május 17. péntek Paszkál

Sri Chinmoy festménylenyomatok a győri kórházban

A bengáli anyanyelvű, de évtizedeken át New York-ban alkotó Sri Chinmoy negyven festménylenyomatát adományozta a művész nevét viselő alapítvány hétfőn a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház szülészeti osztályának.

A kórház légkörét szándékozzák barátságosabbá tenni azáltal, hogy az indiai spirituális tanító, író, zenész és művész pozitív kisugárzású, életigenlő képeit felajánlják a kórtermek, közösségi helyiségek szebbé tételére - mondta az átadáson Szeidemann János programvezető.

Ismertetése szerint a művész megannyi munkája a róla elnevezett múzeumban látható New York-ban. Ott készültek a lenyomatok is, amelyek mostantól a győri egészségügyi intézményt díszítik. Érdekesség, hogy festményeit megvásárolni nem lehet, a magánszemélyek, intézmények tulajdonában lévő eredeti munkákat a 2007-ben elhunyt alkotó még életében ajándékozta az arra érdemeseknek.

Sri Chinmoy Indiában, a mai Banglades területén született. Képzőművészeti alkotásait több kontinens neves bemutatótermeiben, köztük a párizsi Louvre-ban, a New York-i Carnegie Hallban, az ottawai Nemzeti Művészeti Galériában, a londoni Mall Galleryben, a brüsszeli Európai Parlamentben láthatták az érdeklődők. Képzőművészeti munkássága mellett jelentős az filozófiai, írói és zenei hagyatéka is. Nevéhez fűződik a Világbékefutás 1987. évi megalapítása is. A ma már Világharmónia Futás néven évente szervezett program hat földrész 140 országát érinti.

A jeles személyiség szellemi hagyatékát ápoló alapítvány tervek szerint a legközelebb a komlói kórházat ajándékozza meg hangulatjavító, harmóniát sugárzó alkotásokkal. A győri kórházat megelőzően adományoztak képeket egyebek között a Baranya, a Vas és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei kórháznak.

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 17. 09:56
×
×
×
×