eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Törőcsik Mari: Nem kis pillanat volt, ahogy visszajöttem

Tavalyi súlyos betegsége után Törőcsik Mari szerda este Szemző Tibor és Sári László Csoma című filmoperájának mesélőjeként áll először újra a közönség elé. A művésznő októberben a Kaposvári Csiky Gergely Színházban, novemberben pedig a Nemzeti Színházban is látható lesz a színpadon. A ma esti előadásról, betegségéről és terveiről nyilatkozott Törőcsik Mari az InfoRádiónak.

Hogyan lett a Csoma című filmopera mesélője?

A művet régebben a rádióban mondtam fel, aztán később Szemző Tibor bevágta a szöveget egy film alá. Meg is hívtak a bemutatóra, de nem tudtam elmenni. Szemző Tibort nagyon szeretem, és az írást is, ezért azt mondtam, hogy megpróbálhatjuk. Összepróbáltuk, hogy milyen időközönként kell belépnem, mert ebben az a legnehezebb, hogy egy adott időtartam alatt kell bizonyos sorokat elmondanom, és vigyáztunk, hogy a fáradtságomat figyelembe véve ne bakizzak bele túl sokat. Ha az ember olvas, akkor is hibázhat.

Teljesen felépült? A tavaszi sajtótájékoztatón még arra panaszkodott, hogy a kezei merevek.

A jobb kezem szerintem soha nem lesz igazán jó, ezt így kell elfogadni. Az orvosaim azt mondták: "Drága Mari, maga nem tudja, honnan jött vissza! Ezen nevetni kell!" Úgy gondolom, igazuk van. Rossz azonban, mert jobbkezes vagyok. Bár erősödött, megmozdult és dolgozgatok rajta, de szerintem már sose lesz jó.

Az élmények, amelyeken átesett, megváltoztatták az élethez-halálhoz való viszonyát, vagy úgy véli, jobb ezzel nem foglalkozni?

Foglalkozni semmiképpen sem foglakozom vele, ami megtörtént az emberrel, az megtörtént. Minden, ami megtörtént, az néha hol itt, hol ott felvillan az ember életében. Nem kis pillanat volt, ahogy eltűntem, és az sem, ahogy visszajöttem. Mindig is tudtam, hogy már nem vagyok fiatal, de most szembesültem azzal, hogy a 74. életévemet taposom, az élet véges, és én nagyon szeretek élni.

Jövő héten mutatják be a Kaposvári Csiky Gergely Színházban Marguerite Duras Naphosszat a fákon című drámáját, amelynek főszerepével tér vissza a színpadra. Hogyan zajlanak a próbák?


Schwajda György hívta meg Anatolij Vasziljevet, hogy rendezze meg az előadást - szerintem az én kedvemért. Mindig is nehéz ember volt, mert őt is meggyötörte és megtaposta az élet. Nem mondom, hogy könnyű vele a munka, de csodálatos rendező. Valójában a premier október 24-én lesz. Remélem, minden jó lesz, és én is átlépem majd a küszöböt.

Az anya szerepét játssza a darabban. Miről szól ez a szerep?

A szerepeimről általában nem beszélek. Azon az ember dolgozik, és ha módja van rá, megmutatja a közönségnek. Duras nagyon szeretett írónő a hazájában és a világban, és ez a szerep egy hihetetlenül nagy és csodaszép feladat. Majd kiderül, meg tudok-e vele küzdeni.

Beszélt már Alföldi Róberttel, hogy milyen darabban és szerepben tér vissza a Nemzeti Színházba?

Igen, és ezt nem győzöm neki meghálálni. Volt olyan nagyvonalú, hogy bár az orvosok nem engedték meg márciusban, hogy játsszak az Amalfi hercegnőben, kiadott engem, és így játszhatok Kaposváron. Novemberben kezdem próbálni Tábori György Mein kampf című darabjában a Halál asszonyának szerepét. Két darabot küldött el nekem Alföldi Róbert. Az egyikben nagyon nagy szerepem lett volna, ebben viszont csak 3-4 oldalam van. Ezt választottam, mert a kettőt együtt már nem tudom elvállalni.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×