eur:
392.93
usd:
366.51
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Szobrot állítanak Gregor Józsefnek Szegeden

Szobrot állítana a szegedi Panteonban Gregor József Kossuth-díjas operaénekes születésének hetvenedik évfordulójára a Tisza-parti város önkormányzata.

A mellszobrot - amelynek kivitelezésére a város a pénteki közgyűlés döntése alapján az önkormányzat pályázatot ír ki szegedi művészek számára - a Dóm téri Nemzeti Emlékcsarnokban, Vaszy Viktor karnagy, zeneszerző portréjához közel helyeznék el.

Gregor József 1940. augusztus 8-án született, 2006. október 27-én hunyt el. Énektanulmányait magánúton végezte, a Szegedi Nemzeti Színházba Vaszy Viktor szerződtette 1964-ben. A basszusrepertoár szinte valamennyi nagy szerepét elénekelte. Pályája csúcsát jelentette, hogy a világ egyik legjelentősebb operaházába, a New York-i Metropolitanbe rendszeresen meghívást kapott és fellépett a világ más híres zenés színpadain is. Állandó közreműködője volt a Magyar Állami Operaháznak és az ország koncertpódiumainak. Munkáját számos kitüntetéssel és több magyarországi város díszpolgári címével ismerték el.

A Nemzeti Emlékcsarnok, ismertebb nevén a szegedi Panteon alapítója gróf Klebelsberg Kunó egykori kultuszminiszter volt. Az ő kezdeményezésére vásárolta meg a város 1929-ben az első tizenkét szobrot Stróbl Alajos szobrászművész hagyatékából.

Azóta folyamatosan bővül a látnivalók köre, mára már több mint száz magyarnak állítottak emléket itt. A szobrok között a haza kiválóságainak, a magyar történelem, művészet és tudomány jeles képviselőinek portréi kőbe, márványba faragva, bronzba öntve láthatók. Közöttük van Liszt Ferencé, Munkácsy Mihályé, Zichy Mihályé, Jókai Móré, Móra Ferencé, József Attiláé, Radnóti Miklósé, Bartók Béláé, Kodály Zoltáné, Balázs Béláé, Bálint Sándoré, Bibó Istváné, Szent-Györgyi Alberté, Löw Immánuelé és Kölcsey Ferencé.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nyomás alatt a Boeing

Nyomás alatt a Boeing

A Boeing repülőgépgyártó ismét nyomás alá került, miután az S&P a héten másodszor is felülvizsgálta és "stabilról" "negatívra" módosította a kilátásokat, amit egy januári kabinpanel-robbanás és a legnépszerűbb repülőgépük gyártásának lassítása, valamint a fokozott termelés bizonytalanságok és vezetőségi változások váltottak ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×