INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Ismét Budapesten koncertezik az "mp3 anyja"

Infostart / InfoRádió
Suzanne Vega ad koncertet július 25-én a Gödör Klub teraszán. Az amerikai énekes-dalszerző trióformációban, egy basszusgitáros és egy gitáros kíséretében ad válogatást eddigi pályafutásának dalaiból.

Suzanne Vega a kaliforniai Santa Monicában született 1959-ben, gyermekkorát azonban már New Yorkban töltötte. 9 éves kora óta ír verseket, első dalszövegét 14 évesen szerezte. Egyetemi évei alatt kis klubokban gitárkísérettel adta elő zenés költeményeit, amelyekből első, cím nélküli lemeze 1985-ben jelent meg.

A széleskörű elismertséget és az anyagi sikert 1987-es Solitude Standing című albumával érte el. A Tom's Diner című, eredetileg a capella dalt több zenekar és előadó, köztük a DNA, az R.E.M., 2Pac és a Destiny's Child is felhasználta, és az mp3 zenei fájltömörítési eljárást is ezen a dalon kísérletezték ki a fejlesztők, ezért Suzanne Vegát "az mp3 anyjaként" is szokás nevezni.

Másik nagy slágere a Luka című dal volt, amely egy bántalmazott gyerek történetét meséli el egyes szám első személyben. Az azóta eltelt több mint húsz évben Suzanne Vega öt további stúdiólemezt jelentetett meg, rendszeresen turnézik, melynek keretében többször lépett fel Magyarországon és elkötelezett híve különböző humanitárius és emberjogi mozgalmaknak.

A Gödör Klub teraszának szombat este Suzanne Vega trióformációban, egy basszusgitáros és egy gitáros kíséretében ad válogatást eddigi pályafutásának dalaiból. Az amerikai énekesnő előtt fél nyolctól Dévényi Ádám lép fel, akit a szélesebb közönség leginkább a Bikini '80-as évek végén megjelent nagy slágerinek szerzőjeként ismerhet.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk