INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Kihirdették az Emmy-díj jelöltjeit

InfoRádió / MTI
A Tina Fey főszereplésével futó komédia, A stúdió (30 Rock) és a Mad Men - Reklámőrültek filmsorozat vezeti a televízió Oscarjának is nevezett Emmy-díj jelöltjeinek idei listáját, amelyet csütörtökön hoztak nyilvánosságra Los Angelesben. Újdonsággal is előállt az Amerikai Televíziós Művészetek és Tudományok Akadémiája: eggyel több jelöltet hirdettek ki a főbb kategóriákban, ami felfrissítheti és népszerűbbé teheti a versengést.

Hat jelöltet neveztek meg a színészi játék és a legjobb sorozatok díjaira. Az NBC csatorna sorozata, A stúdió (30 Rock) 22 jelölést kapott, köztük a legjobb vígjáték és a legjobb női és a legjobb férfi főszereplő kategóriákban. Az AMC csatorna Mad Men - Reklámőrültek sorozata 16 jelölést zsebelt be, köztük a legjobb drámáét. Mindkét sorozat tavaly már Emmy-díjat kapott a legjobb vígjáték, illetve a legjobb dráma kategóriákban.

A főbb kategóriák jelöltjei számának kibővítését azzal indokolták a szervezők, hogy jelentősen nőtt az amerikai televíziós csatornák, főként a kábelcsatornák által gyártott jó minőségű sorozatok száma. "Oly sok jó alkotás van, el kívánjuk ismerni a televíziózás sokféleséget" - hangoztatta John Shaffner, az akadémia elnök-vezérigazgatója.

Az akadémia közölte, hogy a vígjáték és dráma kategóriák 83 jelöltjéből 41 különbözik a tavalyiaktól, vannak olyan új jelöltek, mint az HBO Big Love (Hármastársak)) című, poligámiáról szóló sorozata, a Fox animációs komédiája, a Family Guy és az HBO Flight of the Concords című sorozata.

Az elismertségért küzdő fiatal sztárok is befutni látszanak: Jim Parsons, a The Big Bang Theory című sorozat főszereplője és Anna Paquin, akit már Arany Glóbusszal is díjaztak, az Inni és élni hagyni címben nyújtott alakításáért szintén a jelöltek között van.

A legjobb dráma kategóriában a tavalyi nyertes, a Mad Men - Reklámőrültek a Lost - Eltűntekkel, a Fox népszerű kórházi sorozatával, a Doktor House-szal, a Showtime sorozatgyilkos művével, a Dexterrel, valamint A hatalom hálójában és a Breaking Bad jogi sorozatokkal száll ringbe.

A vígjáték kategóriában jelölték még az HBO Törtetők, az NBC The Office, a Showtime Spangli és a CBS Így jártam anyátokkal című sorozatokat.

A 61. Emmy-díjkiosztó gálát szeptember 20-án rendezik meg Los Angelesben, és az Így jártam anyátokkal (How I Met Your Mother) című sorozatból ismert Neil Patrick Harris vezeti majd.

A címlapról ajánljuk