eur:
394.84
usd:
371.27
bux:
66166.81
2024. április 16. kedd Csongor

Prima Primissima - hétvégétől szavazhat a jelöltekre

Minden eddiginél több jelölés érkezett idén a Prima Primissima Díjra, így a kuratórium összesen 431 jelölt közül választotta ki az elismerésre esélyes 30 művészt, tudóst, sportolót - jelentette be Csányi Sándor, a testület elnöke.

Nagy dolog, hogy a gazdasági válság ellenére egy ilyen alapítvány folytatni tudja a munkáját, és ki tudja osztani a díjakat, hiszen a művészet, a tudomány, a sport vagy a köznevelés területén nagyon sokan végeznek rendkívül eredményes munkát, de sokszor az elismerés csak évtizedek múltán jön el - hívta fel a figyelmet a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának vezetője.

A díjra szakmai szervezetek, korábbi díjazottak, illetve a kuratórium és a társadalmi tanácsadó testület tagjai adtak le jelölést.

A társadalmi tanácsadó testületből a szokásos évi rotáció keretében kivált Bálint András színművész, Sárközy Tamás jogász, Schwajda György színházigazgató és Vince Mátyás, az MTI Zrt. elnöke, helyükre Mádl Ferenc volt köztársasági elnököt, Kádár Béla akadémikust, valamint Lukács Sándor színművészt, Novák Ferenc koreográfust és Bánki András újságírót, korábbi Prima Primissima díjazottakat kérték fel.

A 2003-ban Demján Sándor üzletember és a Vállalkozók Országos Szövetségének elnöksége által alapított díjat a hagyományoknak megfelelően idén is tíz kategóriában adják át. A kategóriánként három-három jelölt mindegyike már "primának" számít, közülük kerül ki egy-egy Prima Primissima.

A szerdán nyilvánosságra hozott listán a magyar irodalom kategóriában Ágh István költő, író, műfordító, Fejes Endre író és Lator László költő, műfordító, esztéta szerepel. A magyar színház- és filmművészet kategóriában Bálint András színművész, színházigazgató, Haumann Péter színművész, rendező, valamint Psota Irén színművész kapott helyet.

A magyar képzőművészet kategóriába Bencsik István szobrászművész, valamint Földi Péter és Ilona Keserű Ilona festőművészek kerültek be. A magyar tudomány kategória primái 2009-ben Kellermayer Miklós orvos, sejtkutató, Kopp Mária orvos, pszichológus és Ranschburg Jenő pszichológus.

A magyar oktatás és köznevelés kategóriában Horn Péter akadémikus, egyetemi tanár, Kosztolányi Gyula iskolaigazgató és Sárközy Tamás jogász, egyetemi tanár szerepel a névsorban. A magyar építészet és építőművészet kategóriában Jankovics Tibor, Skardelli György és Zalaváry Lajos építészek kaptak jelölést.

A magyar sajtó kategória primái között Fekete Gyula publicista, Lőcsei Gabriella újságíró, valamint Schaeffer Erzsébet író, publicista szerepel.

A magyar népművészet és közművelődés kategória jelöltjei idén Foltin Jolán koreográfus, rendező, táncpedagógus, a Nemzeti Táncszínház és Palya Bea előadóművész lettek. A magyar zeneművészet kategóriában a Bartók Vonósnégyest, Kelen Péter operaénekest és ifjabb Sánta Ferenc hegedűművészt jelölték.

A magyar sport kategória Prima Primissimája Cseh László úszó, Görbicz Anita kézilabdázó és Grosics Gyula labdarúgó, az Aranycsapat kapusa közül kerül ki.

Ebben az évben harmadszor ítélik oda a fiatal tehetségek elismerésére létrehozott Junior Prima Díjat, ezúttal a magyar tudomány, magyar sport, magyar oktatás és köznevelés, magyar építészet és építőművészet, magyar zeneművészet, valamint magyar sajtó kategória nyolc-tíz legjobbjának.

A Prima Primissima Díjakat december 4-én, a magyar vállalkozók napja alkalmából rendezett gálaesten adják át; a tíz primissima 50 ezer euró, míg a primák 10 ezer euró díjazásban részesülnek.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Orosz növekedési terveket sugalló álláshirdetések okoztak galibát a Raiffeisennél

Orosz növekedési terveket sugalló álláshirdetések okoztak galibát a Raiffeisennél

Az osztrák Raiffeisen Bank International a közelmúltban több tucat álláshirdetést adott fel oroszországi pozíciókra. Az általuk sugallt növekedési tervek ellentmondanak a bank a hivatalos ígéretének, mely szerint kivonul a piacról – írta meg a Financial Times.  Johan Strobl vezérigazgató azonnali vizsgálatot rendelt el, és tisztázta a bank a hibát, ugyanakkor a háború kezdete óta valóban növelte létszámát az orosz piacon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 09:37
×
×
×
×