eur:
389.68
usd:
363.3
bux:
68208.62
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Programarzenál a Múzeumok éjszakáján

Nyolcvanegy budapesti helyszínen várják az érdeklődőket gazdag múzeumi programok ma este hat órától hajnali kettőig a VIII. Múzeumok éjszakáján.

Finnstant est - oldódj velünk! címmel a finn kultúra jegyében rendezi meg programjait a Néprajzi Múzeum: a látogatók megtekinthetik a csak jövő héten nyíló, finneket bemutató tárlatot, de lesz múminjátszóház, szauna, asztalihoki és madárhang-felismerés is, valamint koncertekkel és finn ételekkel is várják a közönséget.

A Magyar Nemzeti Galéria programjait csomagolóanyagokból készített ruhák bemutatója, koncertek a Savoyai-teraszon és a kiállítótermekben, éjszakai vezetés a Habsburg nádori kriptában és színpadi produkciók is színesítik.

A Budapesti Történeti Múzeum programjai elsősorban a Görög Örökség - Görög ortodox Diaszpóra Magyarországon a XVII-XIX. században és az Ilyen tavasz csak egy volt életemben - A dicsőséges tavaszi hadjárat, 1849 című tárlatokra épülnek.

A Nemzeti Táncszínház épülete előtt a Hestia tűz- és fényzsonglőrei világítják meg a budavári égboltot, a galériában Mozdulat a pillanatban címmel Birta Endre fotóművész táncfotó kiállítása és diavetítése látható.

Az Országos Széchényi Könyvtár elől a Magyar Kerékpáros Klub és a Critical Mass szervezésében éjszakai biciklis túra indul, míg a könyvtárban többek között kerékpáros rövidfilmekkel és a kerékpáros életmódot népszerűsítő civil szervezetek standjaival várják a látogatókat.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban csónakos vártörténeti séta, tárlatvezetések, koncertek, kovácsműhely bemutató, tűzzsonglőrök és tűzugrás várja az érdeklődőket.

Rendhagyó programot kínál a Műcsarnok: a Re-akció során kortárs képzőművészek hoznak létre kritikusan reflektáló akciókat, eseményeket a Pillanatgépek című kiállításon látható művekre.

A Szépművészeti Múzeumban rengeteg tárlatvezetés, sörtúra, kreatív foglalkozások, divatbemutató, valamint a Makám és a Jacked együttesek koncertjei várják a közönséget.

A Magyar Nemzeti Múzeum számos foglalkozással várja a gyermekeket, míg a felnőttek tárlatvezetéseken vehetnek részt, Szalóki Ági koncertjét hallgathatják, vagy fáklyás sétán barangolhatnak a kertben.

Az Iparművészeti Múzeum organikus építészeti kiállításához kapcsolódva a természetközeli felfogás fontosságára hívja fel a figyelmet: a közönséget környezettudatos divatkreációkat felvonultató összművészeti performanszokkal, organikus hajkreációkkal, gerillakertészeti kezdeményezéssel, biobüfével és ökopiaccal várják.

A Ludwig Múzeumban már délelőtt megkezdődnek a gyermekprogramok, este könyvajándékozási akció és az Anton Corbijn-kiállításhoz kapcsolódó tárlatvezetések, filmvetítések következnek, majd az éjszakát zenés party zárja a teraszon.

Régi filmhíradókkal, toleranciaszint-méréssel és többek között a Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band koncertjével készül a Múzeumok éjszakájára a Holokauszt Emlékközpont.

Egy szelet Sacher című tárlatához kapcsolódóan gasztronómiai és zenei finomságokkal várja vendégeit a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum.
A Petőfi Irodalmi Múzeumban kortárs írók mérik össze tudásukat egy irodalmi paródiaesten, Esterházy Péter olvas fel műveiből, majd az érdeklődők a menüett és a francia négyes alaplépéseit sajátíthatják el.

A VAM Design Center az Íme az Ember - Egy pápa arcai című tárlatához kapcsolódó ingyenes tárlatvezetéssel csábítja a látogatókat, de két komolyzenei koncert is lesz este 9 és 11 óra között.

A csillagos eget is megfigyelhetik az érdeklődők távcsövön keresztül az ELTE Egyetemi Könyvtárban, de a programok között az épületet bebarangoló túra, hangverseny, kiállítások és ismeretterjesztő előadások is helyet kaptak.

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum programjai az Expo Motor Italia című kiállítás köré épülnek, de este a múzeum repülőgép-modelljei is felszállnak.

A Kiscelli Múzeum Énekek Éjjele című programjával csatlakozik a Múzeumok éjszakájához: a Zeneakadémia fiatal énekesei előadják Puccini Gianni Schicchi című operáját, de több más tanszék ifjú zenészei is bemutatkoznak az épületben.

A Magyar Természettudományi Múzeum programjain ízelítőt nyújt az élővilág furcsaságainak gyűjteményéből, a látogatók evolúciós társasjátékon vehetnek részt, vagy felkutathatják az épületben a "hiányzó láncszemet".

A Bajor Gizi Színészmúzeumban fellép a Vodku zenekar és a HOPPart Társulat, míg a kertben Kis (szentiván)Éji Zene hangzik el.

A Rendőrség-történeti Múzeum kerékpáros ügyességi és traffipaxos futóversennyel, kommandós és robbanószer kereső kutyás bemutatóval készül a Múzeumok éjszakáján, de a látogatók az elektromos alkoholszondába is belefújhatnak egy-egy konyakos meggy vagy Dianás cukorka elfogyasztása után.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem először szervez programokat a Múzeumok éjszakájára: főépületében többek között koncertekkel és kiállításokkal, epreskerti sétával, a Bajza utca és a Vörösmarty utca földalatti megállóiban performanszokkal és a tervezőgrafika szakos hallgatók kiállításával várja a közönséget.

Hetérákról, kurtizánokról és éjszakai pillangókról esik szó a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban szombaton; az érdeklődők ókori és középkori szerelmi történeteket hallhatnak, és megismerhetik a pesti örömlányok életét a XIX-XX. század fordulóján.

A Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeumban kalligráfia-bemutató, indonéz bábszínház és koncert várja a közönséget, a Ráth György Múzeumban Ázsia 100 lelke - avagy a csodálatos életelixír nyomában címmel játékra, valamint kungfu-bemutatóra, dél-indiai táncestre és teaházba invitálják a látogatókat.

Aquincumban - a Csillagászat Nemzetközi Évéhez kapcsolódva - csillagászati előadásokat és távcsöves bemutatót is tartanak, de lesznek régészeti előadások, költőverseny, gladiátorok és római kocsma is.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×