eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Borfesztivál, Költészet Napja, húsvéti rendezvények

Tavaszi Bor- és Jazzfesztivál, Radnóti-est a Költészet Napja alkalmából, irodalmi és zenei estek országszerte. Húsvét vasárnapján Budapest környékén több helyszínen és a Városligetben is több szabadtéri családi program várja az érdeklődőket.

A Városligetben már nagyszombat napján is több helyszínen várják családi programok az érdeklődőket. A Magyar Mezőgazdasági Múzeum hagyományos húsvéti kiállítása keretében a gyerekek megismerkedhetnek a húsvéti ünnepkör történetével, az ünnephez fűződő népszokásokkal és játékos feladatokon tehetik próbára tudásukat. Az idősebbek kézműves bemutatókon megismerhetik az ünnepi díszek elkészítésének fortélyait és húsvéti tojást is festhetnek. Az Állatkertben a hosszú hétvégén nyuszisimogató, arcfestés, állatbemutató és más szórakoztató programok várják a családokat.

A Belvárosban, a Tavaszi Bor- és Jazzfesztivál keretében délután négy órától a Sárik Péter Trio, hat órától a László Attlia - Oláh Kálmán Quartet, este nyolctól pedig Oláh Tzumo Árpád triója koncertezik a Városháza Parkban. A Költészet Napja alkalmából az Örkény Színház Virrasztó éji felleg című Radnóti-estjének bemutatójával emlékszik meg a száz évvel ezelőtt született költőről.

A Gödör Klubban szintén a Költészet Napja alkalmából rendeznek ünnepi koncertsorozatot. Dévényi Ádám és az Átmeneti Kabát együttes koncertje után a Both Miklós vezette Napra zenekar a Hangzó Helikon sorozatban készülő Radnóti-lemezük anyagát mutatja be közönségnek. Ezt követően Víg Mihály a Balaton együttessel adja elő Baudelaire változatok című műsorát, majd az estét a Napra zenekar etnozenei koncertje zárja.

Budán, a Nyitott Műhelyben "Shakespeare-től Ligetiig" címmel zenés irodalmi válogatást hallgathatnak meg az érdeklődők Fábri Flóra csembalóművész és Járai Máté színész tolmácsolásában. A műsoron William Byrd, Händel és Ligeti György darabjai mellett Robert Burns, Shakespeare és Weöres Sándor költeményei szerepelnek.

Vasárnap a hagyományos húsvéti népszokásokat idén is felelevenítik a Szentendrei Skanzenben. A változatos programok keretében többek között a húsvéti tojásdíszítés eltérő technikáit mutatják be az ország különböző pontjairól érkező népművészek, de a gyermekek a népi ügyességi játékokkal is megismerkedhetnek. A programot bábjátékok, népzenei bemutatók és táncház is színesíti, a fogadóban pedig hagyományos húsvéti ételekkel várják a betérőket. A Szabadtéri Múzeum tájegységeinek bejárását a héten elindult Skanzen vonat teszi kényelmesebbé.

Szintén hagyományos húsvéti helyszín Hollókő, ahol az ófalu területén már ma is többször kútvízzel locsolkodnak fiatalok. A díszes népviseletek mellett itt sem maradhatnak el a kézműves foglalkozások, a tojásfestés és a gasztronómiai bemutatók.

Gödöllőn a Királyi Kastélyban Erzsébet királyné kedvenc virágáról megemlékezve Ibolya napot tartanak. A kapcsolódó virágvásár mellett itt is a húsvéti rendezvényeké a főszerep. A kisebbeket kézműves foglalkozások, nyuszisimogató és játszóház, az idősebbeket hintózási és lovaglási lehetőségek is várják, délután fél kettőkor pedig a János vitéz meseelőadást tekinthetik meg az érdeklődők.

Budapesten a Városligeti szezonnyitó keretében több intézmény is különleges programokkal készül. A Közlekedési Múzeum előtti téren húsvéti patkókereső játék várja a gyerekeket, az Állatkertben nyuszisimogató, kézműves foglalkozások és családi vetélkedők gazdagítják a programot, a Fővárosi Nagycirkusz előtti téren pedig Játszóházat rendeznek. A Magyar Mezőgazdasági Múzeum húsvéti kiállítása keretében a gyerekek megismerkedhetnek a húsvéti ünnepkör történetével, és a hagyományos húsvéti programok mellett délután 3 órakor a 40 éves Kaláka együttes ad koncertet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×