eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Miskolci Operafesztivál a Bécsi klasszikusok jegyében

A Bartók Béla munkássága mellett a bécsi klasszikusok és az új bécsi iskola zeneszerzőinek művei állnak június 10. és 21. között a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál programjának középpontjában. A programon idén is több ősbemutató és Magyarországon ritkán hallható kompozíció szerepel.

A Bartók+Bécs 2009 programsorozat a Haydn-évhez kapcsolódva a zeneszerző több művét is bemutatja. A nyitóhangversenyen az Osztrák-Magyar Haydn zenekar Stefan Vladar vezényletével és Miklósa Erika közreműkdésével Haydn és Mozart műveket mutat be.

Szintén hallható lesz a 200 éve elhunyt zeneszerző Aki hűtlen, pórul jár című vígoperája, amelyben az Orfeo Zenekar közreműködésével Káel Csaba 2000-es operaházi rendezését eleveníti fel.

Kocsis Zoltán vezényletével és a Nemzeti Filharmonikusok előadásában először lesz hallható Magyarországon Arnold Schönberg Mózes és Áron című műve, amit a magyar származású olasz rendező, Giorgio Pressburger rendez meg.

Ritkán szerepelnek a magyar dalszínházak műsorán Alban Berg művei. Most a német Gerai Állami Színház Berg Wozzeck című művét, míg a moszkvai Helikon Színház Lulu című alkotását mutatja be. Utóbbi együttes Mozart Appolló és Jácint és Rimszkij-Korszakov Mozart és Salieri című operáit is bemutatja.

A Bukaresti Operaház Mozart: Figaro házasságával vendégszerepel, míg a Kassai Állami Színház egy balettet mutat be Házasság Figaro (Mozart) szerint. Rigai Opera szintén a csodagyerekként indult zeneszerző egy művét, a Varázsfuvolát adja elő.

A Szegedi Nemzeti Színház egy Bartók-estet állít össze az esemény alkalmából, amiben szerepel többek közt a Kékszakállú herceg vára is.

Nagy Imre újratemetésének 20. évfordulóján, június 16-án, az operafesztivál a Kassai Állami Színházzal és a Kolozsvári Magyar Operával közösen Beethoven zenéjével emlékezik meg az 1989-es eseményekről.

A Jégcsarnokban több mint 350 közreműködő művész részvételével megvalósuló esten először a Fidelio című operából hangzanak el részletek, majd a IX. szimfónia lesz hallható Nicola Luisotti, a San Franciscó-i Opera kinevezett zeneigazgatójának vezényletével.

A 2009-es programban nagy hangsúlyt kapnak a gyermekeket és a fiatalokat célzó előadások. A 85. születésnapját ünneplő Szőnyi Erzsébet két operáját, az Igazmondó juhászt és a Didergő királyt is láthatja a közönség, a Zsarátnok Bábszínház pedig Bartók Gyermekeknek című zongoraetűdjeire készíti el műsorát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 18:23
×
×
×
×