eur:
393.43
usd:
366.97
bux:
66401.21
2024. április 25. csütörtök Márk

Halálos gombát evett a híres író

Halálközeli állapotban szállították kórházba Nicolas Evanst és feleségét, valamint két rokonát, miután mérgező gombát fogyasztottak egy erdei séta után. Az író ráadásul bőrrákban szenved.

Életveszélyes állapotban van Nicholas Evans, A suttogó című regény szerzője. A könyvet Robert Redfort ültette át filmbe, amely 1998-ban került a mozikba (eredeti címe Horse Whisperer).

Az 58 éves író és felesége, Charlotte az asszony testvérének, Sir Alistair Gordon-Cummingnak és házastársának, Lousie-nak a vendégeként épp nyaralásukat töltötték, amikor hegyeskalapú galócát, a gyilkos galócához hasonló gombát ettek, amely halálosan mérgező. Mind a négyüket kórházban kezelik. Hármójuk állapota súlyos, az íróé viszont életveszélyes, gépek tartják életben.

A két házaspár egy Sir Alistair birtokán tett erdei sétán gyűjtötte a gombát, amelynek következtében múlt hétfőn lettek rosszul. Az éjszaka stabilizálták állapotukat.

A hegyeskalapú, avagy kúposkalapú galóca sok ehető gombafajtára hasonlít, de Európa legmérgezőbb gombái közt tartják számon. Már egy fél gomba elfogyasztása is halált okozhat.

Nincs ellenméreg

A tünetek közt szerepel a hányás, hasmenés, görcs, a beteg önkívületbe is kerülhet és rángatózhat. 24 órán belül a beteg szervei lebonthatják a mérget, így a kezelés hatékonysága jelentősen csökken. Ellenmérget még nem fejlesztettek ki, a nagy adag antibiotikummal való kezelés azonban megmentheti a beteget. Sok esetben még így is csak a májátültetés mentheti meg a gombafogyasztó életét.

A hegyeskalapú galóca magasabb hegységekben fenyvesekben, ritkán lomberdőkben is elterjedt. Júniustól szeptemberig, néha októberig terem.

Az eset után mintákat gyűjtöttek a gombából, és a glasgow-i egyetemre, valamint az edinborough-i Királyi Botanikuskertbe küldték azokat vizsgálatra.

Skóciában egyre népszerűbb a gombászás. Joanna Blythman szerint egészében véve teljesen helyénvaló és veszélytelen dolog a gombászás, amíg megfelelően informálják az embereket.

A suttogó filmváltozatát Golden Globe-ra jelölték annak megjelenése után, és el is nyerte a legjobb rendezésért járó díjat. A könyvet 15 millió példányban adták el világszerte. Evans, aki ezen kívül három másik regényt is kiadott már, bőrrákban szenved. Első házasságából három gyermeke van, Charlotte-tal pedig egy fiút nevelnek.

Sir Alistair pedig Hódító Vilmos egyenesági leszármazottja. A király 1066-tól 1087-ig ült az angol trónon.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×