INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Rembrandt féláron - feltételekkel

InfoRádió / MTI
Fél árnál is olcsóbban megvásárolható Svédország leghíresebb Rembrandt-képe - feltéve, hogy a majdani vevő kész lesz azt a svéd Nemzeti Múzeum rendelkezésére bocsátani, ahol eddig is függött.

A batáviaiak összeesküvése Julius Civilis vezetésével című vásznat 300 millió koronáért (8,3 milliárd forint) kínálják, ám 750 millió koronára becsülik a tényleges értékét. A batáviaiak - egy germán törzs tagjai - fellázadtak a rómaiak ellen Kr. u. 69-ben. A kép azt a pillanatot ábrázolja, amikor leteszik az esküt vezetőjüknek, Julius Civilisnek.

A kép jelenlegi birtokosa a pénzszűkében lévő svéd Királyi Szépművészeti Akadémia. Rembrandt 1661-62-ben festett művét eredetileg az amszterdami városházának szánta, de az végül visszautasította, ezért árverésen adták el.

Svédországba öröklés révén került és 1798-ban adományozták a szépművészeti akadémiának, amely a Nemzeti Múzeumban helyezte letétbe - 1866-tól ott látható, és az eladáshoz kötött feltétel azt jelenti, hogy ott is marad.

Olle Granath, az akadémia titkára elmondta, hogy a kép eladásával kiállítások rendezéséhez és más célokra szereznének pénzt szerezni, és tekintettel az eladás körülményeire, a becsült értéknek akár 60 százalékát is készek elengedni.

Ami a potenciális vevőkört illeti, Granath szerint svédek és külföldiek is lehetnek. Az akadémia már puhatolózott. Többen is jelezték, hogy másokkal együtt "nem tartják lehetetlennek" az üzletet.

A címlapról ajánljuk