eur:
387
usd:
355.91
bux:
68088.24
2024. május 17. péntek Paszkál

Sok milliót kaszált az élelmes gyűjtő a lomtalanításkor

Több mint egymillió fontért, vagyis mintegy 400 millió forintért keltek el Francis Bacon festményei és egyéb tárgyai, amelyeket a festő harminc évvel ezelőtt kidobott.

A 45 darabból álló kollekció értékét 50 ezer fontra becsülték, végül azonban 1,13 milliót fizettek a vásárlók.

Egy kutyát ábrázoló kép, amelyet háromezer fontra tartottak, 305 ezer fontért kelt el, míg egy cím nélküli portréért 470 ezer fontot fizetett egy telefonos licitáló.

Bacon 1978-ban dobta ki a tárgyakat és képeket, de egy barátjának, aki ivócimborája is volt egyben, megengedte, hogy összegyűjtse azokat.

A festő azon dühödött fel, hogy az alkotásokat a legendásan rendetlen londoni stúdiójában dolgozó munkások megpiszkálták.

Mac Robertson egy padláson tárolta a tárgyakat, amelyek három zsákot töltöttek meg.

A gyűjtemény egyes darabjai nem úszták meg sértetlenül kálváriájukat: négy olyan portré is szerepelt a kalapács alá kerülő alkotások között, amelyekből kitépték az arcot. Ezekért összesen csaknem 120 ezer fontot fizettek a műgyűjtők.

Bacon híres volt arról, hogy kivágta a neki nem tetsző darabokat, ha elégedetlen volt a képével. Néha ez egy áll vagy egy fül volt - mondta Chris Proudlove, az aukciós ház szóvivője.

Címlapról ajánljuk
Szabados Gábor Dejan Stankovic távozásáról: szakmailag visszalépés, de „ több millió oka lehetett a döntésének

Szabados Gábor Dejan Stankovic távozásáról: szakmailag visszalépés, de „ több millió" oka lehetett a döntésének

A sportközgazdász szerint meglehetősen furcsa, hogy nem vitt végig egy teljes szezont a Ferencvárossal a szerb vezetőedző. Arról is beszélt az InfoRádióban, hogy valószínűleg keménykezű, energikus szakembert keres a klub, és megítélése szerint elsősorban szláv, kelet-európai származású trénerek jöhetnek szóba.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Nyomulnak az oroszok Harkivnél, felfedte Putyin a hadjárat fő célját - Híreink az ukrán frontról pénteken

Nyomulnak az oroszok Harkivnél, felfedte Putyin a hadjárat fő célját - Híreink az ukrán frontról pénteken

Továbbra is nagy nyomás alatt Harkiv megye: az orosz katonák már Vovcsanszk központjában vannak. Közben jönnek a felvételek a Belbek légibázis elleni ukrán támadásról: a kár nagyon súlyos. Ma reggel ukrán támadás érte Novorosszijszk és Tuapsze térségét. Vlagyimir Putyin ma Kínában van, ahol egyebek mellett a harkivi offenzíva céljairól is beszélt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 17. 09:56
×
×
×
×