eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Ötvenezren a "béke szigetén"

Véget ért a XIII. Budapesti Nemzetközi Könyfesztivál, melyre idén a szervezők szerint több mint 50 ezer ember látogatott ki. Az év kiadója a Magvető, az év kereskedője a Libri lett. A fesztiválra 23 országból érkeztek íróvendégek, a legtöbben Németországból.

Vasárnap zárult a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése által szervezett XIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, melyre közel két tucat országból érkeztek írók.

A szervezők szerint a négy nap alatt közel 50 ezer látogató ment el a Kongresszusi Központba. A fesztivál két díszvendége a spanyol Jorge Semprún és a kirgiz Csingiz Ajtmatov volt.

Az eseményen 550 könyves műhely mutatta be mintegy 45-50 ezer féle kötetét, köztük 300 olyan művet, melynek megjelenését a fesztiválra időzítették.

Zentai Péter László, a MKKE elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában arról beszélt, hogy a statisztikai adatok azt mutatják: miközben egyre több könyvet vásárolnak az emberek, ugyanakkor egyre kevesebben olvasnak.

"Heroikusan többet költenek"

Magyarországon a kommersz még nem gyűrte maga alá a minőségi irodalmat, de az elmúlt egy-két évben megjelentek figyelmeztető jelek - mondta a könyvfesztivál igazgatói posztját betöltő szakember, aki utalt a Tárki felmérése, mely szerint 2001-ben (ami az Olvasás Éve volt) is még többen olvastak rendszeresen, mint jelenleg.

A jelenség egyik oka az, hogy egy viszonylag szűk csoport sokkal többet olvas és vásárol, mint az átlag. Ez a néhány százezer ember képes a statisztikákat jelentősen javítani és a választékot is ők tartják fönn - hangsúlyozta Zentai Péter László.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése elnöke - aki a béke szigetének nevezte a fesztivál helyszínét - hozzátette: azok, akik rendszeresen vásárolnak, a saját jövedelmükhöz képest "heroikusan többet" költenek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×