eur:
395.3
usd:
371.23
bux:
65144.22
2024. április 19. péntek Emma

Cziffra György emlékhangverseny lesz

Ünnepi hangversenyen emlékezik Cziffra György zongoraművészre a Zeneakadémia ifjú tehetsége, Balázs János. A február 8-ai koncerten felcsendülnek Liszt, Bartók, Chopin, Brahms, Strauss és Gerschwin művei is.

„Hommage a Cziffra György” címmel, a 12 éve elhunyt, világszerte elismert zongoraművész emlékére rendeznek hangversenyt a Zeneakadémia Kistermében. Balázs János, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem 18 éves növendéke édesapjával id. Balázs Jánossal és testvérével, Balázs Norberttel ad ingyenes koncertet.

Az esten a fiatal művész Liszt Ferenc, Kálmán Imre, Chopin, Bartók, Musette, Brahms, Strauss, Youmans, Gerschwin és Vecsey műveit adja elő, amelyeket Cziffra György is gyakran játszott.

Cziffra György 1921-ben született, nehéz anyagi körülmények között élő zenész családban nőtt fel, kivételes tehetsége már ötéves korában megmutatkozott.

1956. október 22-én Bartók II. zongoraversenyét óriási sikerrel játszotta, többek szerint a hangverseny nagy hatással volt az október 23-ai hangulat kialakulására.

A határok megnyitása után emigrált, haláláig Franciaországban élt. Repertoárján elsősorban Schumann, Chopin és Liszt művei szerepeltek, ezek mellett kedvelt darabjai közé tartoztak Liszt-stílusú átiratai, parafrázisai.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×