eur:
399.33
usd:
363.96
bux:
74175.47
2024. október 8. kedd Koppány
aBRUSSELS, BELGIUM - JANUARY 10: Dutch Member of the European Parliament (Group of the Greens/European Free Alliance - GroenLinks) Tineke Strik delivers a speech in front of the BosniaHerzegovina diaspora who protests for peace in BiH on January 10, 2022 in Brussels, Belgium. Martina Hermina Antonia Strik is a member of the Delegation to the EU-North Macedonia Joint Parliamentary Committee of the European Parliament. The organizers invited BiH citizens to go out to the streets in other cities in Europe and the world with the same messages: We would like to point out that this gathering is a sign of concern and patriotism, and does not aim to promote any political option or be directed against any people in B&H. The events we have been witnessing in past months are seriously endangering peace, and that is why it is our duty to speak out and clearly say that we dont want divisionsand war once again. Meanwhile, protests have been announced in Geneva, London, Ottawa, Toronto, Oslo, Rome, Vienna, Stockholm, Goth
Nyitókép: Thierry Monasse/Getty Images

Az EP új állandó magyar jelentéstevője szerint a jogállamiság helyzete rosszabb lett

Romlik a jogállamiság helyzete Magyarországon Tineke Strik, az Európai Parlament új állandó magyar jelentéstevője szerint, aki kedden Strasbourgban a többi között a bírói függetlenség hiányát és a korrupció elharapózását vetette a magyar kormány szemére.

Strik az Európai Parlament plenáris ülése alkalmából többedmagával tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy Magyarországgal szemben az úgynevezett hetes cikkely szerinti, 2018-ban indult eljárás óta a jogállamiság helyzete rosszabb lett, a többi között azt emelve ki példaként, hogy Magyarországon az Európai Unió Bíróságának több döntését máig sem hajtják végre.

A holland zöldpárti képviselő emellett a többi között a médiapluralizmus hiányára, az emberi jogi jogvédők elleni lejáratókampányokra figyelmeztetett, azt vetve a magyar kormány szemére, hogy "mindezt legalizálta a szuverenitásvédelmi törvénnyel".

"A jogállamiság, a demokrácia és az alapvető jogok - az Európai Unió talpkövei - ilyetén nyílt megsértései iránt az EU-nak zéró toleranciát kell tanúsítania" - szögezte le, hozzátéve, hogy a meglévő eszközök mellett újakra is szükség lehet a magyar jogállamiság védelme érdekében.

"A soros magyar uniós elnökség a demokrácia védelméről beszél, ám miként vehető ez komolyan egy ország részéről, amely folyamatosan megkerüli a parlamentjét és rendeletekkel kormányoz? A magyar elnökség azt állítja, elkötelezett az átláthatóság és integritás mellett, de az Integritás Hatóságnak nincsenek jogkörei. Hogyan tartható továbbá hitelesnek a korrupció elleni harc iránti elkötelezettsége, amikor az EU egyik legkorruptabb kormányának tartják?" - tette fel a kérdést a képviselő.

Strik szükségesnek nevezte, hogy az új Európai Parlament - "ahogy az előző is" - gyakoroljon teljes nyomást Magyarországra a jogállamisági helyzet javítása érdekében, "mert a jelenség más tagállamokra is átterjed".

A sajtótájékoztatón felszólalt Michal Wawrykiewicz, az Európai Néppárt (EPP) egyik képviselője is, aki a bírói függetlenség fontosságát hangsúlyozta, kiemelve: "meg kell védeni a magyar társadalmat a kormányától".

Fabienne Keller, a Renew Europe képviselőcsoport egyik tagja leszögezte: "ha Magyarország ma lenne EU-tagjelölt, nem teljesítené a tagsághoz szükséges feltételeket".

"Itt az idő, hogy szolidaritásunkat fejezzük ki a magyar emberek felé, de határozottak legyünk Magyarország kormányával szemben" - jelentette ki.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Strasbourgban: "az EU-nak változnia kell"

Kedd délután órákon át faggathatják újságírók a magyar miniszterelnököt egy nappal azelőtt, hogy bemutatja Magyarország EU-elnöki programját a plenáris ülésen. Szólt a gazdasági versenyképességi megoldási terveiről, illetve a migrációs javaslatról. Szorgalmazta a schengeni csúcs létrehozását és a háború lezárása felé is javasolt lépéseket. Részletesen szólt Ukrajnával kapcsolatos álláspontjáról, és arról is, mi történik Európában két nappal az amerikai elnökválasztás után.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Menekülnek az évszázad vihara elől a floridaiak, sorra fogynak ki az üzemanyagból a kutak

Menekülnek az évszázad vihara elől a floridaiak, sorra fogynak ki az üzemanyagból a kutak

A floridai benzinkutak jelentős részéből kifogyott az üzemanyag, miközben a lakosság tömegesen menekül a közelgő Milton hurrikán elől. A GasBuddy adatai szerint az állam töltőállomásainak közel 16 százaléka már nem tudja kiszolgálni az ügyfeleket. A helyzet várhatóan tovább romlik, ahogy a vihar közeledik Florida partjaihoz - írta a Cnbc.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×