eur:
393.1
usd:
351.45
bux:
73315.37
2024. augusztus 27. kedd Gáspár
BERLIN, GERMANY - DECEMBER 17: Christian Democratic Unions (CDU) newly elected party chairman Friedrich Merz reacts during a press conference on December 17, 2021 in Berlin, Germany. (Photo by Filip Singer - Pool/Getty Images)
Nyitókép: Filip Singer - Pool/Getty Images

Segítő kezet nyújt a jobboldali ellenzék a német kancellárnak

Friedrich Merz, az ellenzéki német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke együttműködést ajánlott Olaf Scholz szociáldemokrata párti kancellárnak az illegális bevándorlás megfékezése végett a solingeni késes merénylet nyomán. Merz kedden Berlinben tárgyalt erről Scholzcal.

A CDU elnöke hangsúlyozta, hogy pártja hajlandó a kormánykoalícióval a probléma közös megoldásán dolgozni. Mindemellett kiemelte, hogy a kérdést a kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) és a kereszténydemokraták egyedül is meg tudnák oldani az SPD koalíciós partnerei, vagyis a Zöldek és a német Szabad Demokrata Párt (FDP) közreműködése nélkül is.

Merz mindazonáltal kijelentette, hogy mindez "kifejezetten nem csatlakozási kérelem a koalícióhoz".

Merz azt ajánlotta Scholznak, hogy a német törvényhozás alsóházában (Bundestag) nem fogja akadályozni a sürgős törvényjavaslatok gyors elfogadását, de előbb a kormány és a az ellenzéki kereszténydemokraták jelöljenek ki a megfelelő jogszabályi területekért illetékes személyeket.

Mint mondta, a migrációs probléma megoldása érdekében hajlandó lenne a német alaptörvény módosítására is. A német alaptörvény 16a cikkelye rendelkezik a menedékkérelmi jogról, amelynek módosításához kétharmados többség kell a német törvényhozás mindkét házában.

Merz megjegyezte, arra számít, hogy Scholz nem fogja elutasítani a felvetését. A kereszténydemokrata politikus hangsúlyozta, hogy átfogó intézkedésekre van szükség az illegális bevándorlás megfékezésére.

Merz mindemellett úgy fogalmazott, hogy "az ország kezd kicsúszni a kancellár kezéből". Drámainak nevezte, hogy a politikai közép nem tud már közös megoldásokat találni. Hozzátette, hogy az emberek joggal várják, hogy a politikai vezetők megoldják a problémákat.

A német kancellár a kitoloncolások felgyorsítását és az illegális bevándorlás visszaszorítását ígérte hétfőn Solingenben, ahol egy szíriai férfi pénteken három embert megölt, nyolc továbbit pedig megsebesített a település 650 éves történelmét ünneplő fesztiválon.

Címlapról ajánljuk
Átrendeződés az olajpiaci megállapodásokban, még az amerikai haditechnika is számít

Átrendeződés az olajpiaci megállapodásokban, még az amerikai haditechnika is számít

Szaúd-Arábia nem újította meg az Egyesült Államokkal 1974-ben kötött petrodollár-megállapodását, így a közel-keleti ország diverzifikálhatja kereskedelmi lehetőségeit, illetve más pénznemben is értékesíthet olajat, az amerikaiakkal való végleges üzleti szakításról azonban szó sincs – mondta az InfoRádióban a Klímapolitikai Intézet vezető kutatója.

Az osztrák kancellárnak kellett reagálnia az Ausztriában is fellángolt kitoloncolási kérdésre

A múlt heti, három halálos áldozatot és több súlyos sebesültet követelő, egy szíriai illegális menekült által végrehajtott németországi terrorcselekmény hullámai átcsaptak a szomszédos Ausztriára is. A sajtójelentések szerint nem sokkal a parlamenti választások előtt a menekültválság, illetve az illegális menekültek kitoloncolása foglalkoztatja leginkább az osztrák lakosságot is. Az ezzel kapcsolatos aggodalmakra reagált Karl Nehammer kancellár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.28. szerda, 18:00
Balogh Tamás
a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Hajózástörténeti Egyesületének elnöke
Kis pluszban zárt Amerika

Kis pluszban zárt Amerika

Gazdasági információk tekintetében ma érkzett a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntése, ahol a várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta az irányadó kamatot a jegybank monetáris tanácsa. Bár a tőzsdén nem volt különösebben markáns hatása a kamatdöntésnek, a devizapiacon már vannak izgalmak: erősödésbe kapcsolt a forint a vezető devizákkal szemben. Óvatos emelkedést láthatunk az európai tőzsdéken, a magyar piac azonban alulteljesít. Pedig vannak ma izgalmas sztorik a hazai tőzsdén: a Concorde megemelte az AutoWallis célárát, erre komoly ralival reagált az árfolyam, emellett kifejezetten nagy forgalom mellett emelkedik az Opus részvénye is, miután kiderült, hogy több nemzetközi indexbe is bekerültek az társaság papírjai. A tengerentúlon minimális emelkedéssel zártak a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×