eur:
394.18
usd:
361.11
bux:
72028.77
2024. augusztus 10. szombat Lőrinc
koronavírus világjárvány
Nyitókép: Pixabay

Rendkívüli államfői találkozót hívnak össze Afrikában

Az Mpox-járvány Afrikát a közegészségügyi vészhelyzet kihirdetésére kényszerítheti, mert durván megugrott a betegek száma.

Az afrikai járványügyi központ közös megoldást sürget, miután egy év alatt 160 százalékkal nőtt az Mpox-esetek (leánykori nevén majomhimlő) száma, a halálozásoké pedig 19 százalékkal- írja az mfor.hu.

Az Afrikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) vezetője kijelentette: az ügynökség arra készül, hogy kontinentális közegészségügyi vészhelyzetet hirdessen az egyre terjedő himlőjárvány miatt.
Mint emlékezetes: 2022-ben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) globális vészhelyzetet hirdetett az Mpox miatt, amit aztán 2023. januárjában megszüntettek.

2022. január 1-és 2024. június 30. között 116 tagállamból jelentettek himlőfertőzést mind a 6 WHO-régióból. Ez 99 176 laboratóriumilag igazolt esetet és 535 valószínűsíthető beteget jelent, amelyből 208 haláleset volt.

A WHO statisztikája szerint az elmúlt hónapban bejelentett esetek többségét valóban az afrikai régióból (60,7 százalék) és az amerikai régióból (18,7 százalék) érkeztek.

Magyarországról eddig 85 esetet jelentettek, és haláleset még nem történt az Mpox miatt.A legfrissebb WHO-jelentésben júniusban 26 ország jelentett eseteket, ebből 16 országban a megbetegedések havi számának növekedéséről.

Miközben a WHO 6 régiója közül ötben (köztük Európában) is csökkent az Mpox-esetek száma, addig Afrikáról ez nem mondható el.

A legnagyobb baj a Kongói Demokratikus Köztársaságban van, ahol az esetek több mint 90 százaléka származik, és ebben az évben 461-en haltak meg. Egyes országok azonban – Burundi, Kenya, Ruanda és Uganda – először számoltak be az Mpox megjelenéséről.

Az Mpox egy vírusos betegség, amely fájdalmas kiütéseket és influenzaszerű tüneteket, például lázat, fejfájást és egyéb fájdalmakat okoz. Az ezt okozó vírus ugyanabból a családból származik, mint a himlőé. Emberről emberre, állatról emberre közvetlen érintkezés útján terjed.

A múlt héten az Afrikai Unió 10,4 millió dolláros (8,2 millió GBP) sürgősségi jóváhagyást adott az Africa CDC-nek, hogy támogassa a himlőjárvány leküzdésére irányuló erőfeszítéseket.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: tévhit, hogy a rossz tartás vagy a nehéz iskolatáska okozza a gerincferdülést

Szakértő: tévhit, hogy a rossz tartás vagy a nehéz iskolatáska okozza a gerincferdülést

Évente több száz korrekciós műtétet végeznek tinédzserkorú pácienseken gerincferdülés miatt, pedig korai diagnózissal és kezeléssel ezek egy része elkerülhető lenne. A szakemberek szerint számos tévhit él a köztudatban, a gerincferdülés azonban nem tartáshiba, az úszás és a sport nem korrigálja, és az ismert gyógymódokon túl nem létezik alternatív terápia.

Megszerezte az ötödik helyet a női vízilabda-válogatott

Bár nem játszott jól, a rendes játékidő végén 9-9-re mentette az eredményt a magyar női vízilabda-válogatott az olaszok ellen, aztán 4-1-re megnyerte a szétlövést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.12. hétfő, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×