eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
Wildlife brown bear (Ursus arctos) in green forest. Bear is dangerous animal.
Nyitókép: Michal Ulicny/Getty Images

Pénzért medvét lesni? A román kormány szerint törvénytelen

Törvénytelenek a Romániában található medvelesek, ahol turistáknak mutogatják a medvét, és sem a medvének, sem a román államnak nem használnak - mondta Mircea Fechet román környezetvédelmi miniszter a News.ro hírportál szombati beszámolója szerint.

A környezetvédelmi tárca vezetője a Prima TV műsorában nyilatkozott a romániai medvekérdésről, és az országban, elsősorban a Székelyföldön működő medvelesekre is kitért, ahol a turisták pénz ellenében láthatnak medvét.

Hangsúlyozta: ezeken a helyeken etetik a medvéket ahhoz, hogy újra és újra felbukkanjanak, és fennáll a veszély, hogy a turistaszezon lejártával a nagyvadak a településeken próbálnak élelemhez jutni. "Ez is olyan kérdés, amellyel személyesen fogok foglalkozni. Az ilyen turizmus törvénytelen, és nem használ sem a medvének, sem a román államnak" - idézte a minisztert a hírportál.

Romániában elsősorban a Székelyföldön, a többi között a Szent Anna-tó környékén működnek medvelesek, ahol főleg magyarországi turistáknak "mutogatják" a medvét. A turisták akár több órát tartózkodnak az erdőben kialakított zárt lesen, amíg előtte megjelennek az etetéssel odaszoktatott nagyvadak.

A világhálón közzétett díjszabás szerint a működtetők fejenként 20-30 eurót kérnek az "életre szóló élményért", a leseket 600-900 euróért ki is lehet bérelni.

Mircea Fechet a Prima TV-nek nyilatkozva elmondta: az út szélén "kéregető" medvéket etető turistákat is bírságolni fogják, de előbb tájékoztatni kell őket erről, ezért a romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) figyelmeztető táblákat helyez ki a turisztikai látványosságokhoz vezető utakon, melyeken a medveveszélyre és az etetésükért kiróható bírságra is rámutatnak. Aláhúzta: az a medve, amelyet a gépkocsi ablakából pizzaszelettel etetnek, "halálra van ítélve", mert nem fog többé az erdőben málnát vagy szedret keresni.

A romániai turistaösvények biztonságáról elmondta: a villanypásztor havasi juhkarám vagy gyümölcsös esetén hasznos, de a túraútvonalakat nem lehet bekeríteni, nem lehet az egész országot "karámmá alakítani".

Mircea Fechet szerint a településekre bejáró medvék más térségbe telepítése nem hozott eredményt, miközben hosszadalmas és költséges eljárás. Aláhúzta: a parlament által jóváhagyott kvóta teljesítése - a több mint 400 barnamedve kilövése - gyéríteni fogja a problémákat okozó medvék számát, ennek hatásait év végén tételesen kielemzik.

"Minden kétség nélkül a 400 egyed kilövése csökkenti a nyomást az élőhelyeken, mert amikor a medvék Ploiesti központjában sétálnak, egyértelműen gond van a számukkal. Ez természetellenes. Olyan megyékbe és településekre is kerültek medvék, ahol korábban soha nem fordultak elő" - mondta a News.ro szerint a miniszter.

Romániában a túlszaporodott medveállomány ritkítását célzó vadászati kvótákról fogadott el törvénymódosítást hétfőn a bukaresti képviselőház. Ennek rendkívüli ülésszakát azt követően hívták össze, hogy előző héten egy 19 éves lányt ölt meg medve egy turistaösvényen. Az elfogadott jogszabály a lakosság elleni támadások és anyagi károk megelőzése érdekében 2024-ben és 2025-ben 426 barnamedve kilövését engedélyezi, és évente 55 sürgősségi kilövést tesz lehetővé. A román környezetvédelmi tárca tavaly májusban egy felmérés alapján 7500 és 8100 közöttire becsülte a vadon élő barnamedvék számát.

Címlapról ajánljuk
Környezetszennyező autókat használ a legtöbb vezető német politikus
Friss felmérés

Környezetszennyező autókat használ a legtöbb vezető német politikus

A Német Környezetvédelmi Szervezet (Deutsche Umwelthilfe – DUH) legutóbbi felmérése szerint az autóhasználatot tekintve aligha tekinthetők példaképnek vezető német politikusok. Több tucat német politikus használ olyan személygépkocsit, amelynek a szén-dioxid-kibocsátása túllépi az erre vonatkozó uniós korlátozást, ráadásul közöttük több kormánytag is van.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×