eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Narendra Modi indiai miniszterelnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök megbeszélést tart a moszkvai Kremlben 2024. július 9-én. Modi kétnapos hivatalos látogatáson tartózkodik Oroszországban.
Nyitókép: Alekszandr Nyemenov

Indiai kormányfő: szorosabb együttműködésre van szükség Oroszországgal

India kész bármilyen segítséget megadni az ukrajnai béke megteremtéséhez - jelentette ki Narendra Modi indiai kormányfő, amikor kedden a Kremlben fogadta őt Vlagyimir Putyin orosz elnök.

"Az ön barátjaként mindig azt mondtam önnek, hogy a következő nemzedékek fényes jövője érdekében kötelező a béke, ezért úgy gondoljuk, hogy a háború nem megoldás. A bombák, rakéták és lőfegyverek nem hozhatnak békét, ezért a hangsúlyt a párbeszédre helyezzük, és a párbeszédre szükség van" - mondta Modi.

Az indiai miniszterelnök, utalva előző napi, Putyinnal Novo-Ogarjovóban tartott informális találkozójára, azt mondta: ott megállapodtak abban, hogy "a lehető leghamarabb békét teremtenek". Modi szerint "mindenki, aki hisz az emberiségben, fájdalmat érez, amikor emberek halnak meg, különösen, amikor ártatlan gyermekek halnak meg".

Az orosz elnök válaszul megköszönte az indiai miniszterelnöknek, hogy figyelmet fordít az égető problémákra, köztük az ukrajnai válság békés megoldására tett kísérletre.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a tárgyalásokat követően azt mondta, hogy Modi és Putyin konstruktív tárgyalásokat folytatott az ukrajnai válság rendezéséről, és a megbeszélések nyomán új elképzelések születtek. Megjegyezte azonban, hogy az indiai vendég nem ajánlotta fel közvetítő szerepét a rendezésben. Kételyét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a NATO-csúcson meg fogják hallani Modi "békekezdeményezését".

Az indiai miniszterelnök a tárgyalások után azt mondta, hogy az orosz államfővel fontos új döntéseket hozott a kölcsönös együttműködés további erősítése érdekében minden területen. Hangsúlyozta, hogy az indiai-orosz partnerség napjaink globális kontextusában új jelentőséget kap, és mindkét fél meggyőződése, hogy további erőfeszítésekre van szükség a globális stabilitás és béke megteremtése érdekében.

Az X közösségi hálón Modi azt írta: eredményes megbeszéléseket folytatott a Kremlben, ahol megvitatta a kétoldalú együttműködés diverzifikálásának lehetőségeit olyan területeken, mint a kereskedelem, a biztonság, a mezőgazdaság, a technológia és az innováció. Mint írta, a felek nagy jelentőséget tulajdonítottak a közlekedési megközelíthetőségnek és a kulturális cserének.

Szergej Lavrov külügyminiszter közölte, hogy Modi elfogadta Putyinnak a BRICS csoport októberi kazanyi csúcstalálkozójára szóló meghívását.

Elmondta, hogy mindkét fél elsőrendű fontosságú együttműködési platformnak nevezte a Sanghaji Együttműködési Szervezetet is. Közölte: Oroszország támogatja, hogy India állandó tagjává váljon az ENSZ Biztonsági Tanácsának.

A Kreml-beli tárgyalásokat megelőzően Putyin és Modi a Népgazdaság Vívmányainak Kiállításán (VDNH) felkereste az Atom pavilont. Az orosz vezető ott egyebek mellett arról beszélt vendégének, hogy az úszó atomerőművek technológiája a jövőben kiválthatja az olajenergiát.

Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai vállalat vezérigazgatója közölte: Oroszország együttműködést ajánl Indiának a trópusi viszonyokhoz igazított, kis kapacitású atomerőművek építésében, azok lokalizációjának lehetőségével.

"A teljes építési részt át tudjuk adni önöknek" - mondta Lihacsov Modinak.

Makszim Oreskin, az orosz elnöki adminisztráció helyettes vezetője azt mondta, hogy a tárgyalások fő eredménye gazdasági szempontból a két ország közötti stratégiai együttműködés területeinek 2030-ig tartó fejlesztési programja volt.

Modi, akinek a miniszterelnökké való újraválasztása utáni első külföldi útja Oroszországba vezetett, kedd délelőtt a Moszkvában élő indiai kolónia tagjaival tartott találkozóján bejelentette: kormánya konzuli képviseletet nyit Jekatyerinburgban és Kazanyban. Ezt az idegenforgalom fellendülésével indokolta.

Az indiai kormányfő hétfői megérkezésekor azt közölte a közösségi médiában, hogy várakozással tekint a két ország közötti "különleges és kiváltságos stratégiai partnerség további elmélyítése" elé, és vendéglátóját "drága barátjának" nevezte.

Vlagyimir Putyin kedden a legmagasabb orosz állami kitüntetéssel, az Első Meghívott Szent András Apostol Renddel tüntette ki Narendra Modit.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Mészáros Krisztofer összetettben döntőre esélyes - percről percre az olimpiáról

Péntek este hivatalosan is megnyitották a 2024-es párizsi olimpiai játékokat, szombaton pedig már jó pár magyar sportoló is versenybe száll. Kézilabda, vízilabda, vívás, úszás, torna, sportlövészet, kerékpár, evezés, asztalitenisz - mindben szurkolhatunk a magyaroknak. Milák Kristóf repülőre ül. Már zajlanak az evezősök versenyei.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×