eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
The container ship Dali is escorted through the Francis Scott Key Bridge collapse site on its way to Norfolk on Monday. (Jerry Jackson/Baltimore Sun/Tribune News Service via Getty Images)
Nyitókép: Baltimore Sun/Tribune News Service/Getty Images

Útnak indult a hidat leromboló, még mindig sérült konténerhajó - képek

Kihajózott Baltimore kikötőjéből hétfőn az az óriás konténerszállító, amelyik műszaki hiba miatt tartópillérnek csapódva összedöntötte a több kilométer hosszú Francis Scott Key hidat márciusban.

A csaknem 300 méter hosszú Dali kikötői kalauzok segítségével, saját motorját használva vágott neki az útnak, ami Virginia állam partvidékére vezet, ahol a nemzetközi kikötőben a súlycsökkentés érdekében lerakodnak róla mintegy 1500 konténert - olvasható a szövetségi parti őrség (Coast Guard) hivatalos közleményében, amely szerint a hatóság az utat végig biztosítja, mintegy fél kilométeres biztonsági zónát kialakítva a hajó körül.

Ezt követően a norfolki nemzetközi hajózási terminál felé veszi az irányt, ahol további javításokat végeznek majd. A Dali fedélzetén van a 22 fős legénysége, valamint a helyreállításban résztvevő 6 szakértő is.

A Dali március 26-án a kora hajnali órákban teljes rakománnyal a fedélzetén a kikötőből való kihajózás után irányíthatatlanná vált, és a Patapsco-folyó torkolatában álló acélszerkezetű híd pillérjének csapódott. A több ezer tonna súlyú építmény pillanatok alatt összeomlott, részben a hajó fedélzetére. A több héten keresztül zajló mentési munkálatok eredményeként, a hajót fogva tartó acélszerkezetet május 20-án sikerült eltávolítani, ami után a hajót visszavontatták kisebb javításokra a kikötőbe.

A katasztrófában a hídon dolgozó karbantartó munkások közül 6-an vesztették életüket, mindegyikük holttestét a vízből emelték ki, volt, akinek a maradványait csak hetekkel később találták meg.

Salvage experts continue to clear the large amount of wreckage on the bow of the container ship Dali twelve weeks after the collapse of the Francis Scott Key Bridge. (Jerry Jackson/Baltimore Sun/Tribune News Service via Getty Images)
Még a hajó indulása előtti pár napban is a híd törmelékét igyekeztek eltávolítani a megsérült hajóról. Jerry Jackson/Baltimore Sun/Tribune News Service/Getty Images

A szerencsétlenség nyomán a baltimore-i központtal működő Johns Hopkins Egyetem szakértői csoportot hozott létre, amelynek a feladata, hogy megvizsgálja a hasonló, kikötői bejáratok felett ívelő hidak stabilitását, és azt, hogy azok miként reagálnának egy olyan becsapódásra, mint, ami a Francis Scott Key híd végét okozta.

Maryland állam kormányzója, Wes Moore azt ígérte, hogy a hidat újjáépítik, Joe Biden elnök pedig áprilisban arra tett ígéretet, hogy a munkára szövetségi forrásokból teremtik elő a fedezetet.

Az autópálya szélességű utat hordozó híd 1977-es átadása óta meghatározó közlekedési útvonal volt Maryland államban, az újbóli megnyitását 2028-ra ígérik.

Baltimore kikötőjét a hídomlás miatt több hétre teljesen le kellett zárni, majd fokozatosan nyitották újra, teljes kapacitással május végén kezdhetett ismét üzemelni. A kikötői zárlat érzékelhető kiesést okozott az amerikai gazdaság számára, mert a keleti partvidék egyik meghatározó teherszállítási központjáról van szó, és ezrek maradtak átmenetileg munka nélkül.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyors ukrajnai békét ígért Trump, miközben újra támadták az oroszok az ukrán energetikai infrastruktúrát - Háborús híreink szombaton

Gyors ukrajnai békét ígért Trump, miközben újra támadták az oroszok az ukrán energetikai infrastruktúrát - Háborús híreink szombaton

Péntekről szombatra virradó éjjel telefonon beszélt egymással Donald Trump republikánus elnökjelölt, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, és amelyről Trump azt kommunikálta, hogy gyors békét fog teremteni Ukrajnában. Zelenszkij erről nem tett említést, arról viszont igen, hogy megállapodtak egy személyes találkozóban, amelyen majd a tartós béke lehetőségeit egyeztetik. Közben az éjjel az oroszok ismét támadták az ukrán energetikai infrastruktúrát, és az is kiszivárgott, hogy az amerikai Patriot rakétarendszer rakétagyártásának felpörgetése akadályokba fog ütközni Japánban, mert egy kritikus fontosságú alkatrészből hiány van. Friss híreink a háborúról szombaton.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×