eur:
394.94
usd:
369.22
bux:
71842.68
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Nyitókép: Facebook/Paris 2024

Olimpia: indul a hatalmas beetetés

Szabályozzák, hogy mi kerül a sportolók és a szurkolók tányérjára a játékokon.

Az olimpián felszolgált ételeknek 80 százalékban francia eredetűnek kell lenniük, legyen szó a sportolói faluban lévő étkezőről vagy a szurkolói büfékről – ezt a célt tűzte ki a nyári ötkarikás játékok szervezőbizottsága. A húsoknál ráadásul még magasabb az arány, 100 százalékban a hazai forrásokra kell támaszkodni.

A fenntartható élelmiszerek projektvezetője, Grégoire Béchu azt mondta, szeretnék kezdeményezni az étkeztetés kissé mélyebb átalakítását, amely a versenyek után is örökség marad.

A Franceblue nevű portál szerint ez kihívás a francia élelmezési rendszer számára. Ugyan Franciaország rendelkezik ugyan az Európai Unió legnagyobb mezőgazdasági területével, mérsékelt éghajlatán általában magas terméshozamokkal és változatos termesztéssel, a burgonyától a sárgabarackig, de nem állít elő például basmati rizst, kakaót, lazacot, narancsot vagy mangót, olyan élelmiszereket, amelyeket a sportolók világszerte elvárnak az asztalukon egy verseny idején.

Az olimpia partnere, a Carrefour felel az olimpiai falu friss termékekkel, rizzsel és tésztákkal való ellátásáért. A garnélarák például hajóval érkezik majd Dél-Amerikából, Közép-Amerikából vagy Ázsiából. A szervezők szerint az importtermékeknek meg kell felelniük a külföldi közönség különleges igényeinek, és valóban olyan alapvető termékeknek kell lenniük, amelyek Franciaország területén nem állnak rendelkezésre.

A vállalásnak vannak buktatói is a La Presse szerint. Egy márciusi kormányzati jelentés "aggasztóan törékeny területeket" állapított meg az agráriumban, mivel "Franciaország általában a nyers termékek exportőre és a feldolgozott termékek importőre". Így főleg a búza és a kukorica vezető európai termelője és exportőre, de a liszt, a tészta és a búzadara nettó importőre. A franciák jelentős burgonyatermelőnek számítanak,

exportálják a burgonyát, hogy aztán chips vagy sült krumpli formájában tömegesen újraimportálják.

"Ezek olyan dolgok, amelyeket a gyakorlatban fedezünk fel" - mondta Philipp Würz, a szervezőbizottság élelmiszer-, takarítás- és hulladékgazdálkodásért felelős munkatársa.

Egy francia gyárban gyártott termék, még ha importált alapanyagokat is tartalmaz, francia terméknek számít a kvótában. Ugyanakkor például a Nestlé leányvállalatának, a Garden Gourmet-nek, a játékok "hivatalos támogatójának" a falafelei rontják az arányt, ugyanis a cég Csehországban és Szerbiában gyártja a termékeket.

A szervezőbizottság a játékok után a vendéglátósok beszámolója alapján jelentést készít. Philipp Würz kiemelte, hogy

nem lesznek ott minden szállítmánynál, de bekérik és megnézik a szállítóleveleket.

A sportolói faluban 15 ezer ember étkeztetéséről kell gondoskodni, és a korábbi bejelentések szerint többféle konyha fogásai rendelkezésre állnak majd, kielégítve az igényeket, ahogy általában a nézői büfékben is gondolnak az eltérő ízlésekre.

Címlapról ajánljuk
Szalai Máté a gázai helyzetről: sem nem háború, sem nem béke

Szalai Máté a gázai helyzetről: sem nem háború, sem nem béke

A palesztin–izraeli konfliktus aktualitásairól, a Hezbollah és Libanon szerepéről, az amerikai elnökjelöltek Izraelhez fűződő kapcsolatáról és Ciprus kapcsán az Európai Unió lehetséges szerepéről is beszélt Szalai Máté Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Jól bemelegített a főszezonra a turizmus

Jól bemelegített a főszezonra a turizmus

Dinamikusan növekvő forgalmat hozott a turizmusnak az év első öt hónapja - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal jelentéséből. Ezen időszak alatt a szálláshelyeken 9,1%-kal több vendégéjszakát regisztráltak, mint 2023 hasonló időszakában. A belföldi vendégek 4,9, a külföldiek 13%-kal több (6,4 millió, illetve 7,3 millió) vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 28. 10:58
×
×
×
×