eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Joe Biden demokrata párti amerikai elnök kampányrendezvényt tart Philadelphiában 2024. április 18-án. Az elnökválasztást november 5-én tartják az Egyesült Államokban.
Nyitókép: MTI/AP/Matt Rourke

Érmefeldobással döntöttek a jelöltek, Biden nyert

Kisorsolták az első amerikai elnökjelölti televíziós vita lebonyolításának részleteit.

Érmefeldobással döntötték el a június 27-re tervezett első amerikai elnökjelölti televíziós vita lebonyolításának több részletét csütörtökön.

A CNN hírtelevízió lebonyolításában tartott 90 perces vitát illető sorsolás Joe Biden-nek kedvezett, ezért kampánystábja dönthette el, hogy a pódiumot akarja-e választani, vagy a záró felszólalás sorrendjét.

Ennek alapján a hivatalban lévő elnök és nem hivatalos demokrata elnökjelölt tanácsadói azt részesítették előnyben, hogy Joe Biden számára a televízióstúdióban elhelyezett két pódium közül választanak. Igy a nézők majd Joe Bident a képernyő jobb-, míg Donald Trumpot a baloldalán láthatják majd.

Donald Trumpot, a republikánusok nem hivatalos elnökjelöltjét az utolsó megszólalás joga illeti majd a vitában.

A demokrata és republikánus kampánystábok már korábban megegyeztek a vita lebonyolításának szabályaiban, amelyek szerint a 90 perc vitában a két jelölt állni fog, és nem használhat előre elkészített jegyzeteket. A pódiumnál csak egy üres jegyzettömb és toll, valamint víz áll majd rendelkezésükre.

Az Atlantából sugárzott vitán a stúdióban nem lesz közönség, a moderátorok elnémítják annak a jelöltnek a mikrofonját, aki nem kapott szót.

A 90 perces politikai vitaműsort két reklámblokk szakítja majd meg, de ez alatt az idő alatt a jelöltek nem kommunikálhatnak tanácsadóikkal. A vita június 27-én, helyi idő szerint este 9 órakor kezdődik, ami magyarországi idő szerint hajnali 3 óra.

Donald Trump és Joe Biden második országos televíziós vitája a tervek szerint szeptember 10-én lesz, az ABC televízió stúdiójában, szintén élő közönség nélkül.

A két jelölt támogatottsága a legfrissebb országos felmérések szerint kiegyenlített, ami azt jelenti, hogy Joe Biden-nek az elmúlt hetekben sikerült ledolgoznia kismértékű hátrányát Donald Trump-pal szemben. Szerdán jelent meg a Fox News június 14-17. között készült közvélemény-kutatása, amelynek alapján országosan a regisztrált szavazók 50 százaléka Joe Biden-t, míg 48 százalék Donald Trumpot támogatja. Egy hónappal korábban ugyanez a felmérés 49-48 arányú Donald Trump vezetést mutatott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Hajszálon múlhat az amerikai elnökválasztás eredménye, és ez a tőzsdéknek nagyon rossz hír

Hajszálon múlhat az amerikai elnökválasztás eredménye, és ez a tőzsdéknek nagyon rossz hír

Már a 2020-as amerikai elnökválasztás is megmutatta, hogy viszonylag nagy országos szavazatkülönbség esetén is tud nagyon szoros eredmény kialakulni az elektori rendszerben döntő egyes csatatérállamokban. Ha most az 51 amerikai állam egyedi elnökválasztási esélyeit megvizsgáljuk, azt láthatjuk, hogy olyan extrémen szoros versenyfutás is jöhet, ahol Pennsylvania állam egymaga dönti el a végeredményt. Egy kiélezett helyzetben pedig nagy kérdés lehet, hogy lesz-e kvázi azonnali végeredmény, vagy hetekig-hónapokig tartó bizonytalanság veszi kezdetét. Hasonló témákkal is foglalkozunk a november 6-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Jelentkezés és regisztráció itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×