eur:
397.29
usd:
371.32
bux:
71344.27
2024. június 27. csütörtök László
Large shells, used for naval battles - Selective focus
Nyitókép: michaklootwijk/Getty Images

Északi fegyverszállítási folyosót hoznak létre Ukrajna számára

Norvégia, Svédország és Finnország katonai szállítmányozási folyosó közös kialakításáról döntött csütörtökön a norvégiai Bodö városban védelempolitikai kérdésekről tartott tanácskozáson.

A megbeszéléseken a norvég miniszterelnök, a svéd kormányfő és a finn elnök vett részt. A tájékoztatás szerint a katonai szállítmányozási folyosó segítségével gyorsabban tudnának csapatokat mozgatni a norvég kikötőkből Svédországba, illetve Finnországba.

Az útvonal Észak-Norvégiából, Észak-Svédországon keresztül Finnország északi részére fog vezetni. "Most, hogy mindannyian a NATO tagjai vagyunk, teljesen más módon tudunk együttműködni, hogy kölcsönösen megvédhessük magunkat" - mondta Jonas Gahr Störe norvég miniszterelnök sajtótájékoztatóján.

Korábban a katonai személyzet és felszerelés szállítmányozásánál az észak-déli irányú tervezés játszott főszerepet.

"Most többet fogunk nyugat-keleti irányba gondolkodni" - hangoztatta Störe. Svédország - Finnországgal együtt - 2022 májusában kérte felvételét a NATO-ba. Finnország tavaly áprilisban, Svédország pedig idén március 7-én csatlakozhatott az észak-atlanti szövetséghez.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Tévesen vontak le nagy összegeket az Apple magyar felhasználóitól - Kiderült, mi történt a háttérben

Tévesen vontak le nagy összegeket az Apple magyar felhasználóitól - Kiderült, mi történt a háttérben

Szerda délután és este váratlanul tömegesen és indokolatlanul vontak le egy vagy több kisebb, párezres, ám egyes ügyfeleknél akár összességében többszázezres összegeket magyar bankszámlákról az Apple mobiltárcáján keresztül. Banktól és kártyatípustól függetlenül terhelték tévesen a kártyákat, csak Magyarországon. Úgy tudjuk, a hiba nem konkrétan az Apple Pay mobilfizetési rendszerben történt, hanem régebbi tranzakciókat terhelt újra az Apple - mint kereskedő - egy technikai hiba miatt. Úgy tudjuk tehát, hogy nem kibertámadásról van szó, ügyféladatok nem kerültek illetéktelen kezekbe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×