eur:
391.93
usd:
359.33
bux:
72253.66
2024. július 13. szombat Jenő
Large shells, used for naval battles - Selective focus
Nyitókép: michaklootwijk/Getty Images

Északi fegyverszállítási folyosót hoznak létre Ukrajna számára

Norvégia, Svédország és Finnország katonai szállítmányozási folyosó közös kialakításáról döntött csütörtökön a norvégiai Bodö városban védelempolitikai kérdésekről tartott tanácskozáson.

A megbeszéléseken a norvég miniszterelnök, a svéd kormányfő és a finn elnök vett részt. A tájékoztatás szerint a katonai szállítmányozási folyosó segítségével gyorsabban tudnának csapatokat mozgatni a norvég kikötőkből Svédországba, illetve Finnországba.

Az útvonal Észak-Norvégiából, Észak-Svédországon keresztül Finnország északi részére fog vezetni. "Most, hogy mindannyian a NATO tagjai vagyunk, teljesen más módon tudunk együttműködni, hogy kölcsönösen megvédhessük magunkat" - mondta Jonas Gahr Störe norvég miniszterelnök sajtótájékoztatóján.

Korábban a katonai személyzet és felszerelés szállítmányozásánál az észak-déli irányú tervezés játszott főszerepet.

"Most többet fogunk nyugat-keleti irányba gondolkodni" - hangoztatta Störe. Svédország - Finnországgal együtt - 2022 májusában kérte felvételét a NATO-ba. Finnország tavaly áprilisban, Svédország pedig idén március 7-én csatlakozhatott az észak-atlanti szövetséghez.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.15. hétfő, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Jó napot zártak az amerikai tőzsdék

Jó napot zártak az amerikai tőzsdék

Tegnap az amerikai inflációs adatok közlését követően egy nagyobb profitrealizálás vette kezdetét Amerikában, az esést a Nasdaq vezette: a főként technológiai cégeket tömörítő index több mint 2 százalékot zuhant.Ezt követően Ázsiában is főként estek a tőzsdék: az esést a jappán Nikkei vezette. Ennek ellenére Európában jó hangulatban telik a kereskedés, a vezető indexek erősödnek, és a BUX is felfelé vette az irányt, délután pedig már Amerikában is emelkednek a tőzsdék a csütörtöki esést követően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×