eur:
396.53
usd:
369.57
bux:
70360.25
2024. június 20. csütörtök Rafael
SAMP/T Aster légvédelmi rakétarendszer. Forrás: MBDA
Nyitókép: Forrás: MBDA

Lőszert és légvédelmi rendszert is kap Ukrajna

Németországból 200 ezer tüzérségi lőszer, Olaszországból SAMP/T légvédelmi rendszer érkezik.

A német hadsereg (Bundeswehr) további 200 ezer darab tüzérségi lőszert rendel a német Rheinmetall hadiipari és technológiai vállalattól 880 millió euró (345,6 milliárd forint) értékben - derül ki a német védelmi minisztériumnak a parlament költségvetési bizottságához intézett, a Reuters által kedden megismert leveléből.

A hadsereg már korábban megállapodást kötött a hadiipari céggel 1,2 milliárd euró (470 milliárd forint) értékben több százezer lövedék, gyutacs és robbanótöltet megvásárlásáról, ezt egészítené ki most újabb 200 ezer darab 155 milliméteres tüzérségi lövedékkel.

Az új lövedékekkel a hadsereg raktárait tervezik feltölteni, mivel Németország folyamatosan hadiipari eszközökkel segíti Ukrajnát.

Miközben a nyugati országok kormányai megerősítik hadseregeiket és feltöltik harcászati készleteiket a Kijevnek szállított fegyverek után, a Rheinmetall piaci értéke több mint négyszeresére nőtt az ukrajnai háború kitörése óta. A védelmi ipar egyik legnagyobb vállalata nemrég egy konferencián bejelentette, hogy az európai országok növekvő védelmi kiadásai és fegyverzetkorszerűsítési programjai által kínált lehetőséggel élve 2026-ig meg kívánja duplázni értékesítési árbevételét.

Olaszország pedig új légvédelmi rendszer szállítására készül Ukrajnába. Andrij Jermak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kabinetfőnöke kedden a Telegramon azt közölte, hogy Antonio Tajani olasz külügyminiszter megerősítette, országa egy második SAMP/T légvédelmi rendszerrel fogja ellátni Ukrajnát.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint országának legalább hét további modern légvédelmi rendszerre van szüksége, köztük kettőre az északkeleti Harkiv megye védelmére, ahol május 10-én orosz támadás indult. Az államfő főleg amerikai Patriot légvédelmi rendszereket kért nyugati partnereitől.

Címlapról ajánljuk

Magyar Péter hangfelvételei: az ügyészség megszüntette mind a három nyomozást

A Központi Nyomozó Főügyészség beszámolt arról, hogy hol tart a Varga Judit volt igazságügyi miniszter magánbeszélgetését tartalmazó hangfelvétellel kapcsolatos nyomozás. Kiderült: átfogó, alapos, minden részletre kiterjedő vizsgálat után megszüntették a nyomozást. A határozattal szemben felülbírálati indítvány benyújtásának van helye.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.20. csütörtök, 18:00
Demkó Attila
a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője
Kijózanító adat érkezett – Miben is hagyott le minket Bulgária?

Kijózanító adat érkezett – Miben is hagyott le minket Bulgária?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist csütörtöki adása. A műsor első részében arról volt szó, hogy Bulgária is megelőzte Magyarországot az Eurostat, 2023-as, egy főre jutó fogyasztási listáján. Hogy ez miért történt és miért módosított nagy mértékben az uniós statisztikai hivatal a korábban közölt adatokon, arról Madár Istvánt, a Portfolio vezető makroelemzőjét kérdeztük. A második részben azt jártuk körbe Nagy Viktorral, a Portfolio vezető részvénypiaci elemzőjével, hogy milyen tőkepiaci hatásai vannak annak, hogy Emmanuel Macron francia elnök feloszlatta a Nemzetgyűlést és előrehozott választásokat írt ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×