eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid
A Krími híd. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Kercsi csata - Teljes a bizonytalanság a Krím-félszigetre vezető híd állapotával kapcsolatban

Egymásnak ellentmondó jelentések érkeznek a Kercsi-szoros fölött átívelő híd állapotáról. Az egyik hídfőnél - a félszigeten - forró a helyzet.

Az interneten több olyan hír is megjelent, hogy az orosz hatóságok csütörtök hajnalban újból lezárták a kercsi hidat. A Krímben létfontosságú átkelő közelében ugyanis állítólag több robbanás is történt.

Az egyik ukrán portál úgy értesült, hogy amerikai gyártmányú ATACMS (Army Tactical Missile System) harcászati rakétával támadták a hidat őrző orosz légvédelmi egységeket. Ez akár egy a híd elleni támadás előkészítése is lehetett. Az alábbi videón az éjszakai rakétacsapás látható, amelyet az ukránok állítólag a Kercs városát védő orosz légelhárító egységekre mértek.

A The Kyiv Independent szerint a helyi Telegram csatornák arról számoltak be, hogy a kercsi lakosok 20 robbanást hallottak. A lap orosz forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a kikötőváros elleni éjszakai támadás megrongált két komphajót. Az orosz hajóstársaság vezetője, Nyikolaj Lukasenko azt nyilatkozta, hogy két komphajót megrongáltak azoknak a rakétáknak a roncsai, amelyeket a légvédelem lőtt le, "amikor visszaverte a közlekedési infrastruktúra elleni ellenséges támadást".

Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy a légelhárítás nyolc ATACMS-t rakétát és nyolc drónt semmisített meg. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

Az angol nyelvű kijevi lap ugyanakkor arról is beszámolt, hogy az orosz hatóságok helyi idő szerint reggel 7 óra 30 perckor "átmenetileg lezárták a krími hidat a forgalom elöl".

Oroszország a komphajókkal és Kercsi-szoros hídján keresztül látja el a Krím-félszigeten, illetve Dél-Ukrajnában állomásozó csapatit. Kijev vállalta a felelősséget a hídon 2022 októberében és 2023 júliusában súlyos károkat okozó támadásokért.

Címlapról ajánljuk

Újraszámlálás utáni bejelentés: Karácsony Gergely 41 vokssal nyert

A Nemzeti Választási Bizottság péntek este jókora késéssel megkezdte nyilvános ülésén kihirdették az újraszámlálás végeredményét, és arról is döntöttek, hogy a IV. és VII. kerületekben - ahol kiugróan magas volt az érvénytelen szavazatok aránya - nem lesz új választás. E kerületekben Szentkirályi Alexandra nevének túl vékony áthúzása okozhatott problémát a voksoláskor Vitézy Dávid fellebbezése szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

A Fitch Ratings pénteken megjelent késő esti döntésében megerősítette Magyarország BBB kategóriájú adósbesorolását és a hozzá rendelt negatív kilátás is maradt. Részletes indoklásukban a hitelminősítő elemzői kitérnek arra, hogy a kormány a közeljövőben a költségvetést stabilizáló újabb intézkedéscsomagról dönthet, azonban a 2026 tavaszán esedékes parlamenti választások miatt kiadási kockázatokat lát a költségvetésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×