eur:
394.84
usd:
367.98
bux:
70274.73
2024. június 25. kedd Vilmos
Palma de Mallorca
Nyitókép: Pixabay

Turisták, figyelem: kemény megszorításokat és díjfizetést terveznek Mallorcán

Korlátoznák a tömegturizmust Mallorca fővárosában, Palmában - derült ki az önkormányzat szerdán ismertetett tervezetéből.

Jaime Martínez polgármester elmondta: nem adnának engedélyt újabb ingatlanok turisztikai célú bérbeadására, mivel a mintegy 450 ezer lakosú városban több mint 50 ezer szálláshely található.

A város bizonyos turisztikailag zsúfolt területein, mint például a Paseo Marítimo vagy a Playa de Palma szakaszán mérsékelnék az éjszakai szórakozóhelyek, bárok számát, úgy, hogy új kérelmeket nem hagynának jóvá a megszűnő létesítmények helyén sem.

Emellett korlátozást vezetnének be a kikötőbe érkező szállodahajókra is, akár számuk, akár méretük felső határának megszabásával. A tengerjáró hajókkal évente nagyjából 1,9 millióan érkeznek Palmába.

A városba kiránduló utasoknak pedig belépti díjat kellene fizetniük.

Az elképzelések szerint kvótát állapítanának meg a belvárosba behajtó bérautók számára, ahogy a csoportos idegenvezetések limitálása is szerepel a tervek között.

Az intézkedések többsége még nem érintené az idei turisztikai szezont.

A múlt hétvégén 10 ezer ember tüntetett a tömegturizmus ellen Palma városában. Amiatt tiltakoztak, hogy a túl sok látogató tönkre teszi a várost, ellehetetleníti a helyiek életét, a bérlakások pedig megfizethetetlenek a turisztikai célú kiadások miatt.

A szigetek kormánya egy új turisztikai modell kidolgozásával orvosolná a problémát.

A spanyol statisztikai hivatal (INE) adatai szerint tavaly Katalónia után a Baleár-szigetekre utazott a legtöbb külföldi turista, több mint 14 millióan. A térség GDP-jének 45 százaléka ebből az ágazatból származik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Ferencz Orsolya: relatív űrhajóshiány van a világban

A kiválasztott magyar űrhajósok még itthon készülnek, de hamarosan az Egyesült Államokban folytatódik a kiképzésük, és a közelejövőben véglegesedik a kutatási programjuk is – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×