eur:
398.28
usd:
372.18
bux:
69536.56
2024. június 17. hétfő Alida, Laura
vihar zivatar villám időjárás
Nyitókép: Pixabay

Megállíthatatlanok a visszatérő viharok, a szakértők veszélyes nyárra figyelmeztetnek

Napok óta a vihar az úr több németországi tartományban, de heves viharok heves esőkkel és zivatarokkal söpörtek végig Ausztrián és Olaszországon is. Az elkövetkező napok, sőt hetek sem sok jót ígérnek.

Több német tartományban a helyi illetékes hatóságok ismételten felszólították az embereket, hogy legyenek éberek, és kerüljék a szükségtelen veszélyeket. Az előzményekhez tartozik, hogy Drezdában villámcsapás miatt a hét elején tíz ember megsérült, közülük négyen életveszélyesen. A heves esőzések szinte mindenütt tovább folytatódnak, a károk csak Saar-vidéken több millió euróra rúgnak.

A hatalmas mennyiségű eső több helyütt áradásokat, földcsuszamlásokat okozott, utcákat és pincéket árasztott el. A Frankfurter Rundschau című lap Dominik Jung szakértőt idézte, aki szerint az elmúlt hetek tartós esőzései aggodalomra adnak okot. A meteorológus "robbanásveszélyes" időjárási helyzetről beszélt. Előrejelzése szerint további nagy mennyiségű csapadékra lehet számítani több tartományban is.

A szakértő figyelmeztetett a jelenlegi időjárási viszonyok lehetséges hatásaira is. Megítélése szerint

súlyos károk keletkezhetnek, és életeket veszélyeztethet a hirtelen áradás.

Felszólított arra, hogy "vészhelyzet" esetén az emberek maradjanak távol a pincéktől, és hagyják el az alagsori lakásokat.

Jung az elkövetkezi két hétre négyzetméterenként átlagosan 70 liter csapadékot jósolt. Előrejelzése szerint a heves esőzések, a zivatarok a következő két hétben is folytatódnak, és áradásokat idézhetnek elő. Noha június elejéig kellemes, 20-25 fok közötti hőmérséklet várható, záporok, zivatarok kísérik, viharos széllökésekkel.

Ugyancsak a lap által idézett Jörg Kachelmann szakértő a hét eleji drezdai villámcsapásra emlékeztetett.

Csupán a szerencsének volt köszönhető, hogy nem volt halálos áldozat.

Két áldozatot újra kellett éleszteni, de a másik nyolc embert is kórházban ápolják.

Mindennek kapcsán a szakértő a "gyilkos nyár" veszélyére figyelmeztetett, ha az emberek nem törődnek a figyelmeztetésekkel a zivatarok idején. Drezdában ugyanakkor nem volt sok idő a riasztásra, mert a szupercella gyorsan alakult ki a város felett.

Címlapról ajánljuk

DK-s pártalapító küldte el Gyurcsány Ferencet

A Facebook-oldalán posztolt Leel-Őssy Gábor, a 2010-es pártalapítók egyike, aki a 2022-es választáson az ellenzéki összefogás képviselőjelöltje volt. Azt ajánlott a Gyurcsány Ferencnek, hogy megírhatná első könyvét
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×