eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Izraeli légicsapás füstje gomolyog a Gázai övezet déli csücskében levő Rafah város felett, az előtérben palesztin belső menekültek szükségtábora 2024. május 6-án, amikor az izraeli erők műveletet kezdtek az Egyiptommal határos városban. Az izraeli hadsereg felszólította a Rafah keleti lakónegyedeiben levő palesztinokat, hogy meneküljenek a tengerparti al-Mavaszi negyedbe vagy Hán-Júnisz környékére.
Nyitókép: MTI/AP/Iszmail Abu Dajja

Pokolgéppel robbantottak fel két izraeli katonát

Újabb két izraeli katona esett el a Gázai övezetben szombaton - közölte az izraeli hadsereg szóvivője.

A két húszéves katona Rafahtól keletre, egy pokolgép felrobbanásakor vesztette életét. Az incidensben három másik katona súlyosan megsebesült. A háború kezdete óta az IDF 630 katonája esett el, közülük 282 a Gázai övezetben.

Az ENSZ palesztin segélyszervezete, az UNRWA főbiztosa azt jelentette, hogy közel nyolcszázezer palesztin, az ott tartózkodók mintegy fele hagyta el a Gázai övezet déli csücskében fekvő Rafahot.

"Hamis az az állítás, hogy a gázai lakosok biztonságos vagy humanitárius helyekre költözhetnek. Nincsenek biztonságos helyek Gázában"- közölte a szervezetet vezető Philippe Lazzarini.

Szombat este az IDF tudatta, hogy a katonák rábukkantak az 53 éves Ron Benjamin holttestére, aki kerékpártúrára indult október 7-én Gáza szomszédságában, amikor a Hamász iszlamista terrorszervezet megindította támadását Izrael ellen.

Ő a negyedik holtan talált túsz az övezetben.

Szombat este Izrael-szerte tömegtüntetéseket rendeztek, amelyeken a túszok kiszabadítását és előrehozott választásokat követeltek. Tel-Avivban felszólalt Jaír Lapid, a parlamenti ellenzék vezére, és a kormány elhagyására szólította fel Beni Ganzot és Gadi Ejzenkotot.

Előzőleg Ganz televíziós nyilatkozatában ultimátumot adott Benjamin Netanjahu kormányfőnek, miszerint ha június 8-ig nem hozza nyilvánosságra a gázai háborút követő rendezési terveit, akkor kilép a kabinetből.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Felemás hangulatban telt a kereskedés reggel Ázsiában, de az európai tőzsdéken már látszik némi hangulatjavulás a hét korábbi részében látott eséshez képest. Megérkeztek ma a havi amerikai PCE-adatok, amelyek a várakozásoknak megfelelően az infláció további lassulását mutatták, ám mivel a tegnap megjelent második negyedéves adat már magában foglalta a júniust is, így nagy meglepetése nem lehetett számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×