eur:
395.69
usd:
368.88
bux:
70393.88
2024. június 24. hétfő Iván
PANMUNJOM, SOUTH KOREA - APRIL 27:  North Korean Leader Kim Jong Un (L), sister Kim Yo Jong (R) attend the Inter-Korean Summit at the Peace House on April 27, 2018 in Panmunjom, South Korea. Kim and Moon meet at the border today for the third-ever inter-Korean summit talks after the 1945 division of the peninsula, and first since 2007 between then President Roh Moo-hyun of South Korea and Leader Kim Jong-il of North Korea.  (Photo by Pool/Getty Images)
Nyitókép: Pool

Üzent az észak-koreai vezető befolyásos húga a nyugatnak

Ismételten tagadta és "a legabszurdabb paradoxonnak" minősítette pénteken az észak-koreai vezető befolyásos húga azokat a híreket, amelyek szerint Phenjan fegyvereket szállított volna Moszkvának.

Az Egyesült Államok, Dél-Korea és más nyugati országok jó ideje határozottan állítják, hogy Észak-Koreából tüzérségi eszközök, lőszerek, rakéták és egyéb fegyverek érkeztek Oroszországba az ukrajnai háborúhoz. Cserébe Moszkva fejlett katonai technológiákat ad át és gazdasági segélyt nyújt Phenjannak a hírek szerint, bár mind Észak-Korea, mind Oroszország többször is tagadta ezek valóságtartalmát. Külföldi szakértők szerint Észak-Korea a közelmúltban azért is tesztelte tüzérségi eszközeit és rövid hatótávolságú rakétáit, hogy azokat ily módon bevizsgálja és reklámozza Oroszországnak.

Kim Jo Dzsong, az észak-koreai vezető húga közleményében leszögezte, hogy Észak-Koreának nem áll szándékában a nyilvánosság előtt felfedni vagy bármelyik országba exportálni katonai technológiai képességeit. Kifejtette, hogy a nemrég megvalósított tesztfolyamat kizárólag a 2021-ben elindított ötéves fejlesztési terv részét képezi, és azokat a fegyvereket egy Szöul elleni támadásra szánják.

„Nem csinálunk titkot abból, hogy ezeket a fegyvereket arra fogjuk használni, hogy elrettentsük Szöult mindenféle céltalan ötleteléstől” – fogalmazott Kim Jo Dzsong.

Pénteken a dél-koreai hadsereg arról adott hírt, hogy Észak-Korea újabb rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákat lőtt ki a tengerbe a keleti partjainál. Szöul elítélte és provokációnak nevezte a rakéták kilövését.

Címlapról ajánljuk
Világsztárok üzennek Varga Barnabásnak, Botka hallotta a hatalmas csattantást is

Világsztárok üzennek Varga Barnabásnak, Botka hallotta a hatalmas csattantást is

A stuttgarti kórházban kezelik a magyar válogatott csatárát, aki a Skócia elleni Eb-csoportmérkőzésen szenvedett súlyos sérülést. Botka Endre azonnal tudta, hogy nagy a baj, Szoboszlai Dominik szerint változtatni kell a mentők protokollján. Az eset nagy visszhangot váltott ki a nemzetközi futballéletben is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×