eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Kronos, ukrán tengeralattjáró. Forrás: Highlandsystems
Nyitókép: Forrás: Highlandsystems

James Bond is megirigyelné az ukránok legújabb lopakodó tengeralattjáróját – mutatjuk a részleteket

Megkezdődtek a rakétatorpedók kilövésére alkalmas búvárnaszád tengeri próbái – közölte az ukrán gyártó.

Az ukrán tulajdonú, de az Egyesült Arab Emírségben bejegyzett Highland Systems nevű cég egészen elképesztő kinézetű tengeralattjárót tervezett, amellyel már meg is kezdődtek a próbák. A hajó tíz katona befogadására alkalmas, és rakétatorpedókkal fegyverezték fel. Ezek a kilövést kivetően kiemelkednek a víz alól, rakétaként teszik meg az útjuk nagy részét, majd cél közelében újból a tengerbe csapódnak és úgy támadnak. A hagyományos torpedókkal szemben sokkal rövidebb idő alatt érik el az ellenséget, így jóval nehezebb is az ellenük való védekezés.

Az ukrán Kronosz tengeralattjáró felépítése. Szöveg felülről lefelé: vízsugárhajtómű, villanymotor, torpedók, akkumulátor, dízel áramfejlesztő, légsűrítő. Forrás: Highland Systems
Az ukrán Kronosz tengeralattjáró felépítése. Szöveg felülről lefelé: vízsugárhajtómű, villanymotor, torpedók, akkumulátor, dízel áramfejlesztő, légsűrítő. Forrás: Highland Systems

Az alig tíz méter hosszú és mintegy tíz tonna súlyú Kronosz tengeralattjáró állítólag még 50 km/órás sebesség mellett is teljesen hangtalanul képes haladni. „A tengeralattjáró különleges formája jelentősen csökkenti az üzemanyag-fogyasztást. Ez teljesen új irány a tengeralattjáró-tervezésben és -gyártásban” – állítja a vállalat.

Olekszandr Kuznyecov, az egyik fejlesztő elmondta, hogy a ördögrájához hasonló kinézetű Kronoszon van egy nyomáskiegyenlítő kamra is, amelynek segítségével alámerülésben tud búvárokat indítani és fogadni. Ezenkívül távirányító rendszerrel is fel van szerelve, így személyzet nélkül, drónként ugyancsak használható.

A hajót szonárokkal, radarokkal, kommunikációs rendszerekkel, éjjellátó készülékkel, 360 fokos kamerákkal és elektronikus periszkóppal látták el. A búvárnaszádot arra tervezték, hogy a partvonalak mentén járőrözzön vagy felderítést végezzen, illetve különleges műveleteket hajtson végre.

Nemcsak gyors, hanem rendkívül jól manőverezik. Veszély esetén hirtelen kitérőket tud tenni, vagy akár a saját tengelye körül megfordulva kerülheti el a fenyegetéseket. A kompozit műanyagból épült hajótest elnyeli a radarjeleket, és még a szonárok számára is észrevétlen marad – állítja a gyártó Highland Systems.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×