eur:
390.53
usd:
364.26
bux:
68303.06
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
BRUSSELS, BELGIUM - APRIL 10: President of the European Commission Ursula von der Leyen talks to media after a positive vote on on the Pact on Migration and Asylum in the European Parliament on April 10, 2024 in Brussels, Belgium. The Pact sets the stage for a fairer, more efficient, and more sustainable framework to manage migration. This achievement shows that the EU can find common European solutions to European challenges. (Photo by Thierry Monasse/Getty Images)
Nyitókép: Thierry Monasse/Getty Images

Ursula von der Leyen: elkezdődik az új uniós biztonsági architektúra kiépítése

Új védelmi gondolkodásra van szükség - közölte Brüsszelben. Az EB elnöke szerint lesznek központi intézkedések, amelyek tagállami hatáskörben maradnak.

Az EU-nak a következő öt évben fel kell turbóznia védelmiipari kapacitásait, Európának többet, jobban és európai módon kell költenie erre - hívta fel a figyelmet Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben, az Európai Védelmi és Biztonsági Csúcstalálkozón.

Vitaindító beszédében kiemelte: meg kell kezdeni a munkát az uniós biztonsági architektúra kiépítésével kapcsolatban, "a szükséges gyorsasággal és politikai akarattal." Ennek részeként lesznek olyan központi intézkedések, amelyek továbbra is a tagállamok kezében maradnak. A tagállamok lesznek felelősek a csapataikért és az ehhez kapcsolódó valamennyi döntésért.

Hozzátette, hogy

Európának azonban olyan területeken is vannak eszközei és felelősségei, amelyek kritikusak a védelem szempontjából, az egységes piactól a kutatásig, az innovációtól az iparig.

"Európa egyesített pénzügyi, strukturális és politikai erejét ott kell felhasználnunk, ahol a legnagyobb hatást érhetjük el. Mert Európa védelme egész Európa feladata - a tagállamok és az uniós intézmények szoros együttműködésével" - mutatott rá.

Véleménye szerint, az EU-nak három fő területre kell összpontosítania: a felkészültségre, a beruházásokra és a partnerségekre. Mint mondta, uniós szinten sokat lehet tenni, például a kockázatok azonosítása és a fenyegetettségi helyzet rendszeresebb értékelése terén, a katonai és polgári területek koordinálásában is. Fontos szempontnak nevezte az innovációt, mivel "biztosítani kell Európa előnyét azon új technológiák terén, amelyeket a világ különböző konfliktusaiban vetnek be."

Von der Leyen hangsúlyozta: Ukrajna támogatása továbbra is prioritás, mivel a háború egyre véresebbé, intenzívebbé válik és egyre jobban elhúzódik.

"Új európai védelmi gondolkodásmódra lesz szükség, a tagállamoktól az intézményeken át az iparig és a befektetőkig, valamint politikai és erkölcsi bátorságra, hogy kiálljunk Ukrajna mellett"

- hangoztatta.

Felhívta a figyelmet, hogy egy esetleges "orosz győzelem, a többszörös fenyegetésekkel és konfliktusokkal való felkészületlen szembenézés ára sokkal nagyobb, mint amit Európa megengedhet magának."

Irán hétvégi Izrael elleni offenzívájáról szólva kiemelte: ezt a támadást "nem szabad elszigetelten szemlélni, mivel véleménye szerint, ez a "a tekintélyelvűek új ligájának legújabb szándéknyilatkozata volt."

Azt is megerősítette, hogy egy, a védelem terén szuverénebb Európa, soha nem fogja befolyásolni a NATO-szövetség fontosságát és szükségességét, hanem inkább erősebbé teszi.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×