eur:
391.29
usd:
366.73
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Close up image of assorted gold ingots and gold coins. Getty Images
Nyitókép: Anthony Bradshaw/Getty Images

Filmbe illő eset: rekordnagyságú, álcázott aranyszállítmányt foglaltak le Hongkongban

Az elcsípett aranyrakomány értéke 10,7 millió dollár, és egészen egyedi módon próbálták elrejteni a hatóságok elől.

A hongkongi hatóságok által lefoglalt 146 kilogrammnyi, több mint 10 millió dollár értékű aranyat egy repülőgép rakományában találták meg, gépalkatrészeknek álcázva - írja a CNBC híradása nyomán a Portfolio. A nemesfémet Japánba akarták szállítani, kikerülve a magas importvámokat.

A vizsgálatkor készült fényképekből az derül ki, hogy az aranyat hengerek, fogaskerekek és spirálok formájában, lefestve szállították, hogy ne keltsenek feltűnést.

Azonban a festék itt-ott megsérült, és kiderült, valójában miből is készültek az ál-kompresszor alkatrészek. A hongkongi vámhatóság március 27-én bukkant rá a tiltott szállítmányra, és a további nyomozás eredményeként egy 31 éves férfit tartóztattak le az üggyel kapcsolatban.

A gyanúsítottat óvadék ellenében szabadlábra helyezték, de a nyomozás folyamatosan zajlik. A helyi törvények értelmében akit bűnösnek találnak árucsempészetben, az akár 2 millió dollár pénzbüntetéssel és maximum 7 év börtönnel sújtható.

Ha legálisan akarták volna Japánba szállítani az aranyat, meg kellett volna fizetniük a 10 százalékos importvámot, ami jelen esetben több mint 1 millió dollár lett volna, ezt akarhatták megspórolni.

Hongkong fontos csomópont a globális aranykereskedelemben, februárban már letartóztattak egy másik személyt is aranycsempészési kísérlet miatt. A geopolitikai bizonytalanságok miatt folyamatosan nő a nemesfém ára, ma is rekordot döntött 2355 dollárral unciánként.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×