eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Még neve sincs, de már települnek az emberek Egyiptom új, épülő fővárosába

A Kairótól mintegy 50 kilométerre elhelyezkedő, 2016-tól kezdődően több szakaszban épülő új adminisztratív fővárosba már beköltözött 1500 család.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök szerint a megaprojekt célja az ország gazdaságának fejlesztése, idővel ide települ majd át a törvényhozás, a minisztériumok, a központi bank és az egyéb fontos közigazgatási intézmények - írja az Index. Már el is készült Afrika legmagasabb toronyépülete, valamint a Közel-Kelet legnagyobb katedrálisa.

Az építkezés első szakaszát az év végéig befejezik, az utolsó negyedévben pedig a tervek szerint megkezdődik a fejlesztés második fázisa is - mondta Haled Abbász, a városfejlesztés vezetője. Becslések szerint addigra már tízezer család él majd az új közigazgatási központban, amit egyelőre Új Közigazgatási Fővárosnak hívnak (New Administrative Capital, röviden NAC), mivel hivatalos neve még nincs.

Miután átköltöztek a minisztériumok, nagyjából 48 ezer kormányzati alkalmazott dolgozik majd a NAC-ben, akik közül sokan egyelőre vonattal ingázhatnak Kairóból.

Rövidesen már az új helyszínen megkezdődik a törvényhozási ülésszak. Ezzel egyidejűleg bankok és vállalkozások tehetik át székhelyüket az új fővárosba, ami szintén az ott dolgozók költözését vonja maga után - írja a lap.

A gigantikus építkezés első szakasza körülbelül 500 milliárd egyiptomi fontot emésztett fel, ami nagyjából 3800 milliárd forintnak felel meg. Számítások szerint a teljes kivitelezés ennek a hatszorosába kerül majd.

Az új főváros egy pénzügyi negyed köré épül, ami több nemzetközi bank és multinacionális cég globális központja lesz. Többek között emirátusokbeli és dél-afrikai konzorciumok is bejelentették, hogy pénzügyi központokat hoznak létre NAC-ban.

A fejlesztésvezető Haled Abbász szerint a korszerű infrastruktúra vonzani fogja a vállalkozásokat. Az áram-, gáz- és vízfogyasztást, valamint a hulladékgazdálkodást a mesterséges intelligencia szabályozza majd.

Nicholas Simcik Arese, egy londoni építészeti szövetség elnöke azonban úgy véli, bár a külföldi tőke fellendítheti az egyiptomi gazdaságot, ez a lakosságnak csak nagyon kis szegmensét érinti.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×