eur:
389.63
usd:
361.9
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Paperwork files searching information business concept, Businessman hands typing keyboard computer, working in stacks of report papers and piles of unfinished documents achieves on office desk
Nyitókép: smolaw11/Getty Images

Lesújtó uniós beszámoló a jogállamisági jelentések végrehajtásáról

A 2022-es és a 2023-as uniós jogállamisági jelentés ajánlásainak csupán egytizedét hajtották végre teljes mértékben az EU-tagállamok, alig több mint felüket részben, és több mint egyharmaduk esetében semmilyen előrelépés nem történt - hívta fel az figyelmet az Európai Számvevőszék szerdán közzétett jelentésében.

A luxembourgi székhelyű testület emlékeztetett: a tagállamokban a jogállamiság fenntartására szolgáló uniós eszközök egyikét, az éves jogállamisági jelentést 2020-ban vezették be, és azért hozták létre, hogy az Európai Unió nyomon kövesse az ezzel kapcsolatos fejleményeket, és elősegítse a problémák időszerű megoldását.

A számvevőszék szerint egyes ajánlások végrehajtásához több évnyi összehangolt erőfeszítésre lehet szükség, és ebben a tagállamok kulcsszerepet játszanak. A jelentés éves rendszerességgel jelenik meg, és csak az előző év fejleményeiről számol be, azonban a számvevők szerint az idei jogállamisági jelentésekben rá kellene mutatni a jogállamiság területének szélesebb körű, többéves tendenciáira is.

A testület azt is megjegyezte, hogy jobban kellene dokumentálni, hogy az Európai Bizottság milyen módon dönt a megvizsgálandó területekről, hogyan minősíti az esetleges problémák súlyossági szintjét. "A jogállamisági problémák osztályozására a jelentésben használt nyelvezet eltér az egyéb uniós jogállamisági eszközök által használt kifejezésektől. A jogállamisági jelentésben szereplő +súlyos aggály+ például nem egyezik meg azzal, amit az uniós szerződések 7. cikke szerinti eljárás az értékek súlyos és tartós megsértésének nevez, sem azzal, ami a feltételrendszerről szóló rendelet szerint +a jogállamiság elveinek megsértése+" - hívta fel a figyelmet a számvevőszék.

A testület szerint lehetőség lenne arra, hogy az Európai Bizottság által a jelentés elkészítéséhez használt módszertant átláthatóbbá tegyék. Noha a módszertan egy része nyilvánosan hozzáférhető, annak továbbfejlesztésével és közzétételével az érdekelt felek jobb rálátást nyerhetnének arra, hogy milyen megközelítéssel készül az értékelés - olvasható a számvevőszéki jelentésben.

A jelentésben az Európai Bizottság saját értékelését és véleményét fogalmazza meg az uniós országok jelentősebb jogállamisági fejleményeiről. A jelentés az igazságszolgáltatási rendszereket, korrupcióellenes fellépést, a tömegtájékoztatás szabadságát és sokszínűségét, valamint a fékeket és ellensúlyokat vizsgálja minden tagországban a jogállamiság szempontjából. Jogilag nem kötelező erejű, de 2022 óta a tagállamoknak szóló ajánlásokat is tartalmaz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×