eur:
389.52
usd:
361.78
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Az Európai Unió zöld megállapodása és az ukrán termékek európai behozatala ellen tiltakozó lengyel gazdák traktorjai a délkelet-lengyelországi Medykában lévő lengyel-ukrán határon 2024. február 9-én. A tiltakozók nem engednek át a határon egyetlen teher- és személyautót sem, kivételt csak a humanitárius és katonai segélyszállítmányok képeznek. Az országos forgalomlassító tiltakozó akciók a főutak mintegy 300 pontját érintik Lengyelországban.
Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Darek Delmanowicz

"Nem titok": teljes kereskedelmi leállás jöhet Lengyelország és Ukrajna között

Leállítanák az árucserét, ami drasztikus lépés, bár csak átmenetinek szánják.

A lengyel kormány a kereskedelmet érintő átmeneti határzárról egyeztet Kijevvel - közölte Donald Tusk lengyel kormányfő szerdán Varsóban.

"Nem árulok el semmilyen titkot: az ukrán féllel a határ átmeneti lezárásáról, általában az árucsere leállításáról egyeztetünk" - válaszolt Tusk a norvég hivatali partnerével, Jonas Gahr Storével közös sajtóértekezleten egy újságírói kérdésre.

Nyomatékosította: a megoldás csak átmeneti lenne, és "fájdalmas is mindkét fél számára".

"Készen állok arra, hogy az ukrán határt illetően akár kemény döntéseket is hozzak" - fogalmazott Tusk. "Mindig Kijevvel egyeztetve, a szükségtelen feszültségek elkerülése végett" - fűzte hozzá.

Jelezte: a határzár témáját azon a csütörtökre tervezett találkozón is napirendre tűzi, amelyen az ukrán áruk behozatala miatt is zajló lengyelországi gazdatiltakozások szervezőit fogadja. Arra emlékeztetett, hogy Lengyelországnak kereskedelmi többlete van Ukrajnával szemben.

Tusk megerősítette múlt heti bejelentését, miszerint az uniós helyreállítási terv első, 6 milliárd eurós részletéből 1,5 milliárd eurót kisebb lengyelországi mezőgazdasági termelőknek szánják. A pénzt "talán már holnap, de biztosan a legközelebbi napokban" folyósítják Lengyelországnak - közölte a kormányfő.

Még több fegyver és pénz Ukrajnának

A Jonas Gahr Storével folytatott tárgyalások kapcsán Tusk közölte: Lengyelország és Norvégia növelni akarja Ukrajnának a fegyverszállítások, az újjáépítés és a gazdaság terén nyújtott segítséget, és más államokat is késztetni szeretnének erre.

Bejelentette: Lengyelország együtt fog működni skandináv partnereivel a Balti-tengeri térséget érintő katonai biztonság érdekében.

A norvég miniszterelnök aláhúzta: az ukrajnai háború kihat egész Európa biztonsági rendjére. Utalva a NATO kollektív védelemről szóló elvére kijelentette: a szövetség a közös biztonságot garantálja, és "senkire sem jelent veszélyt".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×