eur:
394.33
usd:
370.16
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
Az Európai Unió zöld megállapodása és az ukrán termékek európai behozatala ellen tiltakozó lengyel gazdák traktorjai a délkelet-lengyelországi Medykában lévő lengyel-ukrán határon 2024. február 9-én. A tiltakozók nem engednek át a határon egyetlen teher- és személyautót sem, kivételt csak a humanitárius és katonai segélyszállítmányok képeznek. Az országos forgalomlassító tiltakozó akciók a főutak mintegy 300 pontját érintik Lengyelországban.
Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Darek Delmanowicz

"Nem titok": teljes kereskedelmi leállás jöhet Lengyelország és Ukrajna között

Leállítanák az árucserét, ami drasztikus lépés, bár csak átmenetinek szánják.

A lengyel kormány a kereskedelmet érintő átmeneti határzárról egyeztet Kijevvel - közölte Donald Tusk lengyel kormányfő szerdán Varsóban.

"Nem árulok el semmilyen titkot: az ukrán féllel a határ átmeneti lezárásáról, általában az árucsere leállításáról egyeztetünk" - válaszolt Tusk a norvég hivatali partnerével, Jonas Gahr Storével közös sajtóértekezleten egy újságírói kérdésre.

Nyomatékosította: a megoldás csak átmeneti lenne, és "fájdalmas is mindkét fél számára".

"Készen állok arra, hogy az ukrán határt illetően akár kemény döntéseket is hozzak" - fogalmazott Tusk. "Mindig Kijevvel egyeztetve, a szükségtelen feszültségek elkerülése végett" - fűzte hozzá.

Jelezte: a határzár témáját azon a csütörtökre tervezett találkozón is napirendre tűzi, amelyen az ukrán áruk behozatala miatt is zajló lengyelországi gazdatiltakozások szervezőit fogadja. Arra emlékeztetett, hogy Lengyelországnak kereskedelmi többlete van Ukrajnával szemben.

Tusk megerősítette múlt heti bejelentését, miszerint az uniós helyreállítási terv első, 6 milliárd eurós részletéből 1,5 milliárd eurót kisebb lengyelországi mezőgazdasági termelőknek szánják. A pénzt "talán már holnap, de biztosan a legközelebbi napokban" folyósítják Lengyelországnak - közölte a kormányfő.

Még több fegyver és pénz Ukrajnának

A Jonas Gahr Storével folytatott tárgyalások kapcsán Tusk közölte: Lengyelország és Norvégia növelni akarja Ukrajnának a fegyverszállítások, az újjáépítés és a gazdaság terén nyújtott segítséget, és más államokat is késztetni szeretnének erre.

Bejelentette: Lengyelország együtt fog működni skandináv partnereivel a Balti-tengeri térséget érintő katonai biztonság érdekében.

A norvég miniszterelnök aláhúzta: az ukrajnai háború kihat egész Európa biztonsági rendjére. Utalva a NATO kollektív védelemről szóló elvére kijelentette: a szövetség a közös biztonságot garantálja, és "senkire sem jelent veszélyt".

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×