eur:
389.71
usd:
362.01
bux:
68457.88
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Nyitókép: Pixabay/ pasja 1000

Teaválság várható Nagy-Britanniában

A briteknek különösen fájó következmény, hogy a vörös-tengeri válság miatt hiány lehet kedvenc italokból.

A British Retail Consortium (BRC) a héten tudatta, hogy "a fekete tea néhány szállítmányozási útvonalában átmeneti fennakadások akadtak", míg más iparági források szerint az aromás teatermékek esetében is előfordultak késések. Noha az ország két legnagyobb élelmiszerkereskedelmi áruházláncának weboldalain kedden még bőséges árukínálat mutatkozott, a brit cégek arra figyelmeztettek, hogy a szállítási fennakadások elhúzódásával az európai fogyasztók hamarosan jelentős hiánnyal szembesülhetnek az üzletekben.

A szakmai szervezetek ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a tea az első termék, amelynek szállítmányozási problémái a globális ellátási láncban jelentkező válság kialakulásának a jeleit mutatják az Irán által támogatott jemeni húszi lázadókkal zajló konfliktus kezdete óta.

Több nagy brit ruházati kiskereskedő - köztük a Next, a Pepco Group, a Primark és a Matalan - már figyelmeztetett a Szuezi-csatornán keresztül vezető vörös-tengeri kereskedelmi hajózás átmeneti felfüggesztésének lehetséges hatásaira. Az Afrika körbehajózását jelentő alternatív hajózási útvonal 10-14 nappal hosszabbja meg a tengeri szállítást.

Nagy-Britannia a világ ötödik legnagyobb teaimportőreként a hazai piacon kínált tea több mint felét Kenyából és Indiából szerzi be, a fennmaradó teakészlet feldolgozásával, csomagolásával és kiszállításával pedig a tizedik legnagyobb exportőr is egyben.

Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, az Oxford Economics február elején közzétett elemzése szerint a jemeni húszi lázadók támadásai által okozott bizonytalanság miatt a vörös-tengeri forgalomban jelentkező fennakadások legalább az év közepéig eltartanak, és addig magasan tartják az Ázsia és Európa közötti tengeri árufuvarozás költségeit.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Elakadt a forint erősödése

Elakadt a forint erősödése

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfő reggel egyelőre minimális gyengülésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×