eur:
390.91
usd:
366.69
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Leopard 2 A7 német harckocsi. Forrás:Twitter/AJ

Kiszivárgott: hatalmas ukrajnai fegyverszállításokra készül Németország

Az Egyesült Államok szerepének átvételére készül Németország, különös tekintettel arra, hogy az amerikai képviselőház megakadályozhatja az Ukrajnának szánt újabb fegyverszállításokat.

A Frankfurter Runschau a ZDF korábbi adataira utalva emlékeztetett arra, hogy az Ukrajna ellen alig több mint két hét híján két éve indított orosz háború kezdete óta Németország 17,13 milliárd euró értékben támogatta fegyverekkel az ukrán haderőt. Ugyanebben az időszakban az Egyesült Államok 43,86 milliárd euró értékben nyújtott katonai támogatást az ostromlott országnak, míg a harmadik helyen 6,57 milliárd euróval Nagy-Britannia állt. Ehhez képest Olaszország 0,69 milliárd euróval és Franciaország 0,54 milliárd euróval messze elmaradt a "dobogósok" mögött.

A lap emlékeztetett arra, hogy Olaf Scholz német kancellár ezért a közelmúltban nyilvánosan is bírálta a NATO-, illetve az európai uniós partnereket. Miközben a republikánusok az amerikai képviselőházban és a szenátusban blokkolják az Ukrajnának nyújtandó további katonai segélyt, Németország a következő "hatalmas" fegyvercsomag előkészítésén dolgozik az orosz haderő által több fronton is nagy nyomásnak kitett Ukrajna számára.

Az újság értesülései szerint

a listán első helyen további 105 Leopard 1A5 harckocsi és 30 Marder páncélozott harcjármű szerepel.

Németország 2023 tavasza óta már 30 Leopard 1-essel, 90 Marderrel és 18 legkorszerűbb Leopard 2-es harckocsival segítette az ukrán hadsereget. Az utóbbiak közül azonban a lap szerint a legtöbb egy litvániai javítóműhelyben van. A berlini kormány honlapján szerepló adatok szerint az említetteken kívül Németország az eddigi 52 mellett további 15 Gepard légvédelmi löveggel felszerelt páncélost kíván szállítani Ukrajnának. A listán szerepel még kilenc IRIS-T SLM légvédelmi rendszer, amelyek arra hivatottak, hogy megvédjék az ukrán városokat az orosz rakétatámadásoktól.

A német lap az amerikai Forbes magazin értesülésére hivatkozva egy lehetséges új ukrán stratégiáról számolt be. Ennek központi eleme, hogy Ukrajna a német Leopard 1-ekből és a Marderekből egy harckocsidandárt hozna létre.

A ZDF közszolgálati médium ezzel összefüggésben utalt arra, hogy a német hadsereg, a Bundeswehr szabványa szerint a 135 Leopard 1-es páncélos és az összesen 120 Marder egy dandárt, illetve egy további zászlóaljt biztosítana az ukránok számára. A jelenlegi lista, valamint a többi fegyverszállítmány azt jelzi, hogy az ukrán fegyveres erők az orosz invázió ellen a jövőben nagyobb harci egységekkel kívánják felvenni a harcot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×