eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Vlagyimir Putyin orosz elnök évértékelő sajtóértekezletet tart a moszkvai Gosztiny Dvor  konferenciaközpontban 2023. december 14-én.
Nyitókép: MTI/AP pool/Alekszandr Zemljanyicsenko

Egy kap alá vették Oroszországot, Iránt és az AfD-t

Az idei, immár hatvanadik müncheni biztonságpolitikai fórumra nem hívják meg az orosz és az iráni kormányt, de bizonyos német pártokat sem, mint például a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) - közölte a dpa hírügynökségnek adott és szombaton megjelent interjújában Christoph Heusgen, a konferencia elnöke.

A február 16-18. közötti fórumra több mint ötven állam- vagy kormányfőt, és mintegy száz minisztert várnak, ezenkívül nemzetközi szervezetek képviselőit, parlamenti képviselőket és neves szakértőket.

"Néhány nappal ezelőtt (Vlagyimir Putyin) orosz elnök azt mondta (az ukrajnai háborúval kapcsolatban): szívesen tárgyalna, de nem ezzel az ukrán kormánnyal. Más szóval, nincs komoly szándék a tárgyalásokra" - jelentette ki Heusgen. "És ezért döntöttünk úgy, hogy nem hívjuk meg az orosz kormányt, de orosz civil szervezetek képviselőit, valamint száműzetésben élő orosz politikusokat igen" - tette hozzá.

Elmondta: a szervezők azért döntöttek az iráni kormány képviselőinek kizárása mellett, mert azt hallják "Németország és az Egyesült Államok kormányától is, hogy nincs érdeklődés a tárgyalások iránt. A dolgok jelenlegi állása szerint csak olyan iráni meghívottjaink vannak, akik civil szervezetektől jönnek" - tette hozzá Heusgen.

Korábban az volt a szokás, hogy a biztonságpolitikai döntéshozók független fórumának tartott konferenciára meghívták az összes olyan pártot is, amely bent van a német szövetségi parlamentben (Bundestag) - jegyezte meg a dpa. Heusgen, aki 2023 után, másodjára tölti be a konferencia elnöki tisztségét, idén sem hívta meg az Afd-t a konferenciára.

Arra vonatkozóan, hogy miért nem hívták meg a Sahra Wagenknecht Szövetsége (BSW) párt Bundestagban ülő képviselőit, kifejtette, hogy "a BSW képviselőit nem a BSW, hanem a Baloldal színeiben választották meg" - tette hozzá.

A rangos eseményre nem hívta meg Heusgen a WerteUniont sem. "Nem akartam vörös szőnyeget fogadtatást adni egyik szélsőjobboldali pártnak sem" - jelentette ki.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Háborús eszkaláció, egyelőre szóban

Háborús eszkaláció, egyelőre szóban

Mégis mi a csuda ütött Emmanuel Macronba? A francia államfő Ukrajnába csapatok küldését belengető mondatai után a fél világ, és egész Franciaország, ezt találgatta. Bármi is volt mögötte, Putyin elnök rögvest jelezte: Moszkva – a maga atomhatalom mivoltában – áll elébe. Mire Macron válasza sem késett: Párizs cseppet sem fél, neki is méretes atomarzenál áll a rendelkezésére. Diplomáciai körökben rég volt példa ennél kevésbé épületes, és főleg ennél veszélyesebb eszmecserére. Ami kérdések tömegét veti fel: mi motiválja Macront, ki miként reagál a nyugati szövetségben, mit szól az egészhez az Egyesült Államok? És leginkább: vajon immár tényleg közvetlen hadviselő féllé válhat-e a NATO?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×