eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Füvet nyírnak a londoni Parlament téren 2023. május 3-án, három nappal III. Károly brit király koronázása előtt.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

A londoni belügy szerint Törökország nem biztonságos hazatelepítési célország

Szombati brit lapértesülés szerint a londoni belügyminisztérium nem tartja biztonságosnak Törökországot a Nagy-Britanniába illegálisan belépő török menedékkérők hazatelepítési célországaként.

A The Times című konzervatív brit napilap idézi a belügyi tárca egy belső vizsgálati jelentését, amely leszögezi, hogy Törökország "nem felel meg azoknak a kritériumoknak, amelyek alapján általánosságban biztonságosnak lenne tekinthető".

A konzervatív párti brit kormány az Albániával megkötött hazatelepítési egyezményhez hasonló megállapodást szeretne aláírni Törökországgal.

A londoni alsóház belügyi bizottságának nemrégiben összeállított átfogó helyzetértékelése szerint 2022-ben több mint 12 ezer albán kelt át csónakkal illegálisan, embercsempészek által szervezett csoportokban a La Manche-csatornán Angliába, a Tiranával kötött kétoldalú hazatelepítési megállapodás hatására azonban számuk tavaly 90 százalékkal csökkent.

A The Times által látott belügyminisztériumi leirat szerint azonban a Nagy-Britanniában menedékért folyamodó törökök 99 százaléka "fél a török államtól", mert részt vettek a rendszerrel szembeni ellenzéki mozgalmak tevékenységében.

A brit lap által idézett belügyminisztériumi helyzetértékelés bírálja a török terrorellenes jogszabályok "eltúlzott mértékű alkalmazását", és aggályokat vet fel a török bírósági rendszer függetlenségével kapcsolatban, mindenekelőtt a politikai ügyekben folyó eljárások esetében.

A brit belügyi tárca szóvivője a The Times megkeresésére reagálva - Törökország nevének említése nélkül - úgy fogalmazott, hogy a brit hatóságok minden egyes menedékjogkérelmet az egyéni körülmények figyelembevételével bírálnak el, és senkit nem küldenek vissza olyan országba, ahol az illető üldöztetés vagy súlyos sérelem kockázatának lenne kitéve.

A minisztérium előzetes adatai szerint 2023-ban az előző évhez képest egyharmadával, 30 ezer alá csökkent azoknak a száma, akik csónakkal próbáltak az európai kontinensről Angliába átjutni; tíz százalékuk török állampolgár volt.

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×