eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Oswiecim, 2018. január 27.Szögesdrótkerítés az egykori auschwitz-birkenaui náci koncentrációs tábor területén a lengyelországi Oswiecimben a holokauszt nemzetközi emléknapján, a haláltábor felszabadulásának 73. évfordulóján, 2018. január 27-én. (MTI/EPA/Jacek Bednarczyk)
Nyitókép: JACEK BEDNARCZYK

Osztrák elnök: minden nap szembe kell szállni a gyűlölettel

"Ha Ausztria komolyan gondolja, hogy "soha többé", akkor ezt meg is kell mutatnia. Minden nap újra és újra" - fogalmazott az osztrák államfő szombaton közzétett videoüzenetében.

Az antiszemitizmussal és a gyűlölettel nem csak a mai napon, hanem minden egyes nap szembe kell szállni - szögezte le szombaton, a holokauszt nemzetközi emléknapján Alexander van der Bellen osztrák elnök.

"Most, amikor nyitott társadalmunk, a liberális demokrácia ellenségei egyre nagyobb erőre kapnak, nem maradhatunk közömbösek az antiszemitizmussal, az uszítással és a gyűlölettel szemben" - emlékeztetett van der Bellen.

Az osztrák államfő aláhúzta, hogy Ausztriának "örökös felelőssége, hogy szigorúan, határozottan és a legnagyobb meggyőződéssel lépjen fel az antiszemitizmus minden formája ellen.

"Minden nap ébernek kell lennünk és mindent meg kell tennünk, hogy megállj parancsoljunk az antidemokratikus és tekintélyelvű törekvéseknek, amelyek sértik az emberi jogokat" - hangoztatta az osztrák elnök.

Alexander van der Bellen üzenetében hangsúlyozta, hogy mindig ki kell állni, ha embereket aláznak meg vagy a másként gondolkodókat nevetség tárgyává próbálják tenni.

Az ENSZ Közgyűlése 2005-ben nyilvánította január 27-ét a holokauszt nemzetközi emléknapjává. 1945-ben ezen a napon szabadította fel a szovjet hadsereg az auschwitz-birkenaui haláltábort, ahol a nácik több mint egymillió embert gyilkoltak meg, köztük több mint 400 ezer magyart.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×