eur:
389.21
usd:
362.53
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Ukrán katonák egy SZ–60 típusú, egycsövű légvédelmi gépágyúval lövik az orosz állásokat a frontvonalnál, a dél-ukrajnai Zaporizzsja megyében 2023. december 18-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Jakiv Liasenko

Baj van a hadkötelezettséggel Ukrajnában? – a szakértő válaszol

Megadná az ukrán állampolgárságot a külföldi harcosoknak és az ukrán gyökerű külföldieknek Volodimir Zelenszkij. A törvénymódosítás révén az agresszor Oroszország polgárainak kivételével világszerte minden, ukrán etnikumú ember és leszármazottai kérelmezhetnék az állampolgárságot. Bendarzsevszkij Antont, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatóját kérdeztük.

„A reform azoknak a harcosoknak segítene, akik Ukrajna védelmére érkeztek, s úgy küzdenek Ukrajna szabadságáért, mintha a saját hazájuk volna” – szögezte le az ukrán elnök egy, a hét elején a közösségi médiában közzétett üzenetében. A törvénymódosítás révén emellett világszerte minden, ukrán etnikumú ember és leszármazottai kérelmezhetnék az ukrán állampolgárságot. (Kijev jelenleg nem engedélyezi a kettős állampolgárságot; a hatályos jogszabályok szerint annak, aki ukrán állampolgárságot kérelmez, le kell mondania a másik állampolgárságáról.)

Mindez nem azt jelenti, hogy feltétlen baj lenne a hadkötelezettséggel Ukrajnában – mondta Bendarzsevszkij Anton az InfoRádióban, jelezve, hogy a külföldi harcosok száma – becslések szerint – néhány ezer főre rúg, és nem gondolná, hogy egy ilyen törvény kellene ahhoz, hogy még többeket vonzanak a hadseregbe. A posztszovjet térség szakértője úgy véli, a reformra évtizedek óta szüksége lenne Ukrajnának, eddig ugyanis a kettős állampolgárság „szürke zónájában mozgott” az ország. „Hivatalosan nem volt megengedett, mégis sokan éltek vele, miközben az ukrán diaszpóra hagyományosan magas számot képvisel külföldön” – magyarázta Bendarzsevszkij Anton.

A törvénymódosítás tartalmaz egy kitételt, amely megkönnyítené az „utat” a háborúban részt vevő külföldiek számára (is), de az Oeconomus igazgatója megjegyezte, hogy a külföldi katonák legnagyobb hányadát fehéroroszok és grúzok adják, akik külön századokat alkotnak. Az ő számuk néhány száz főre tehető külön-külön.

"A módosítás feltehetően az ő beilleszkedésüket is előmozdíthatja, de elsődlegesen a külföldön élő ukrán diaszpóra megsegítését célozhatja"

– tette hozzá Bendarzsevszkij Anton.

Bár a javaslat akár Oroszország állampolgáraira is vonatkozhatna, az ukrán elnök kijelentette, hogy a kettős állampolgárság megadását előirányzó törvény minden más külföldi állampolgársággal kompatibilis lesz, ez alól az agresszor kivétel lesz. Magyarán, a rendelet elvileg kizárja, hogy valaki orosz és ukrán állampolgársággal rendelkezzen.

A szakértő kérdésre válaszolva azt is közölte, arra vonatkozó hiteles adat nincs, hogy a hadra fogható ukrán férfiak mekkora hányadát mobilizálták a frontra, ez ugyanis államtitok részét képezi. Hozzátette, hogy a mobilizálás nem feltétlenül jelenti azt, hogy a frontra küldik az adott személyt. Az új mobilizációs törvény – amit december végén nyújtottak be az ukrán parlamentnek, majd nagy viták közepette végül nem ment át, még mindig tárgyalás alatt van – úgy tervezi a rotációt megoldani, hogy még több embert hívnának be szolgálatra, többek között nőket, akik ők elfoglalhatnák a katonai adminisztrációban dolgozó férfi katonák helyét, így azok a frontra mehetnének.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×