eur:
390.09
usd:
363.98
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
A Panther I olajszállító hajó halad a Szuezi-csatornában az egyiptomi Iszmáilijánál 2023. december 22-én. Az amerikai védelmi minisztérium négy napja jelentette be, hogy a Vörös-tenger hajózási szabadságát célzó Prosperity Guardian (Jólét Őrzője) fedőnevű művelet részeként Nagy-Britannia, Bahrein, Kanada, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Norvégia, a Seychelle-szigetek, Spanyolország és Dánia az Egyesült Államokkal együtt közös járőrözés bevezetését tervezi a Vörös-tenger déli részén és a szomszédos Ádeni-öbölben. A nemzetközi kezdeményezés célja, hogy véget vessen a jemeni húszi lázadók támadásainak a térségen áthaladó hajók ellen.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Hoszam

Romlik a helyzet: Irán hadihajót küldött a Vörös-tengerre, a britek is lépnének

Előtte az USA küldött komoly felszólítást a húsziknak, akik felpörgették a támadásokat. Időközben elképesztően megdrágult az itt áthaladó kereskedelmi hajók biztosítása.

Közvetlen katonai fellépést helyezett kilátásba a jemeni húszi lázadók ellen Grant Shapps brit védelmi miniszter a Vörös-tengeren közlekedő hajók elleni támadások folytatódása esetére. A The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap hétfői kiadásában megjelent írásában közölte, hogy

a húszik decemberben ötször annyi támadást hajtottak végre a Vörös-tengeren, mint novemberben, és december eleje óta a tízszeresére emelkedett a nemzetközi hajózás biztosítási díjszabása a térségben.

Mindez arra kényszeríti a konténerszállító hajókat, valamint a nyersolajat és vegyi anyagokat szállító tartályhajókat, hogy Afrikát megkerülve nyolcezer kilométeres kitérővel érjék el európai célállomásaikat - mutatott rá.

A brit védelmi miniszter szerint a vörös-tengeri agresszió folytatódásának megvan az a kockázata is, hogy valaki "elszámítja magát", és ez eszkalációhoz, végső soron regionális konfliktushoz vezethet. Vannak azonban ennél is nagyobb kockázatok, ugyanis ha a nemzetközi közösség nem védi meg a Vörös-tengert, az felbátoríthatja mindazokat, akik máshol, például a Dél-kínai-tengeren vagy a Krím környékén igyekeznek fenyegetően fellépni - írja hétfői cikkében.

Grant Shapps szerint ebben a helyzetben

Nagy-Britannia kész "közvetlen akciók" végrehajtására.

Mint ismert, a brit királyi haditengerészet Diamond nevű rombolója a múlt hónapban egy Sea Viper típusú rakétával megsemmisített egy támadó drónt, amellyel a húszi lázadók a Vörös-tengeren közlekedő kereskedelmi hajókat vették célba. Shapps szerint Nagy-Britannia szükség esetén habozás nélkül "még további akciókat hajt végre" a vörös-tengeri hajózás szabadságának védelmére.

Hadihajót küldött Irán

Irán hadihajót küldött a Vörös-tengerre, miután az amerikai haditengerészet megsemmisített három jemeni húszik által irányított hajót - írta a Bloomberg alapján a Portfolio.

Az iráni Alborz romboló hétfőn hajózott át a Bab El-Mandeb-szoroson, amely egy kulcsfontosságú átjáró a Vörös-tenger és az Ádeni-öböl között.

A fejlemény tovább súlyosbítja az egyébként is feszült helyzetet a csatornán, amelyen a globális kereskedelem mintegy 12 százaléka megy át

- olvasható a beszámolóban.

A húszik novemberben indítottak támadásokat olyan hajók ellen, amelyekről azt állították, hogy Izraelbe tartanak, vagy izraeli szervezetek tulajdonában vannak. Ezzel próbálták fékezni az izraeli offenzívát a Gázai övezetben, miután október 7-én váratlanul támadást intézett a Hamász Izrael ellen.

A Pentagon jelentése szerint a húszik egy hónap alatt eltérítettek egy konténerhajót, és több mint 100 drón- és ballisztikus rakétatámadást indítottak 10 kereskedelmi hajó ellen.

Amerikai figyelmeztetés

Mint írtuk, vasárnap a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője közölte: az Egyesült Államok nem keresi a konfliktust a jemeni húszikkal, de saját érdekei védelmében a jövőben is lépni fog. John Kirby azt követően, nyilatkozott hogy amerikai helikopterek semmisítették meg a jemeni fegyveresek több kishajóját, amelyek tüzet nyitottak a katonai egységekre a Vörös-tengeren.

(A nyitóképen: A Panther I olajszállító hajó halad a Szuezi-csatornában az egyiptomi Iszmáilijánál 2023. december 22-én. Az amerikai védelmi minisztérium négy napja jelentette be, hogy a Vörös-tenger hajózási szabadságát célzó Prosperity Guardian - Jólét Őrzője - fedőnevű művelet részeként Nagy-Britannia, Bahrein, Kanada, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Norvégia, a Seychelle-szigetek, Spanyolország és Dánia az Egyesült Államokkal együtt közös járőrözés bevezetését tervezi a Vörös-tenger déli részén és a szomszédos Ádeni-öbölben. A nemzetközi kezdeményezés célja, hogy véget vessen a jemeni húszi lázadók támadásainak a térségen áthaladó hajók ellen.)

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×