eur:
389.3
usd:
362.85
bux:
68126.5
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Izraeli páncélozott harcjárművek sorakoznak Dél-Izraelben, a Gázai övezet határának térségében 2024. január 2-án. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben. Az izraeli hatóságok szerint a Hamász október 7-i támadásában 1200 embert gyilkolt meg, és mintegy 240-at elhurcolt. Az izraeli ellencsapásban pedig eddig 21 ezer 800 palesztin vesztette életét a Gázai övezet egészségügyi hatóságai szerint.
Nyitókép: MTI/EPA/Abir Szultan

Csapatvisszavonásról döntött Izrael, új szakaszába lép a háború

Az izraeli vezetés még hónapokig elnyúló harcokra készül. A Gázai övezetből kivont egységek más területen is bevethetők lehetnek.

Helyi jelentések szerint szerint az izraeli légierő és a tankok fokozták a csapások intenzitását Gáza déli részén az éjszaka folyamán, miután a hadvezetés bejelentette, hogy visszavonja csapatai egy részét – adta hírül a Reuters.

Izrael szerint a Gáza elleni háború még hónapokig eltarthat, azonban a lépés egy új szakaszt jelez az offenzívában - írja a hírügynökség. Egy izraeli illetékes hétfői nyilatkozata szerint ugyanis a hadsereg csapatkivonása a Gázai övezetből egy több hónapig tartó, koncentráltabb, tisztogatás-jellegű hadművelet következhet.

A tisztviselő arról beszélt, hogy

a létszámcsökkentés lehetővé teszi valamennyi tartalékosnak, hogy visszatérjen a civil élethez, ezzel is megtámogatva Izrael háború tépázta gazdaságát,

illetve egységeket szabadítva fel arra az esetre, ha a konfliktus tovább szélesedne a Hezbollah-támogatta Libanon felé.

Washington egy ideje már szorgalmazta Izraelnél a katonai aktivitás intenzitásának csökkenését a tűzszünetre való nemzetközi felszólítások közepette, a halálos áldozatok száma ugyanis egyre csak nő. Ám egyelőre a helyiek szerint az izraeli tankok és repülők még fokozták a bombázások mértékét Gáza keleti és északi részein.

A feltételezések a tempóváltásról azután láttak napvilágot, hogy az amerikai haditengerészet bejelentette: a Gerard R. Ford repülőgéphordozó visszatér virginiai kikötőjébe Földközi-tengeri bevetéséről, ahol a harcok kitörése óta állomásozott. Ezzel egy időben Irán Alborz nevű hadihajója belépett a Vörös-tengerre, miközben pattanásig feszült a helyzet a kulcsfontosságú kereskedelmi útvonalon portyázó, a Hamászt támogató jemeni húszik miatt.

Az izraeli forrás szerint nem fogják engedni, hogy a libanoni határnál fokozódjon a helyzet

– a hírügynökség azt írja, a következő hat hónap kritikus lesz ebből a szempontból. Minden eszkalálódás egy szélesebb körű regionális háború kockázatát hordozza magában, amerikai erőket már ért is támadás Iránt támogató félkatonai csoportok által Szíriában, Irakban és Libanonban.

A tankok visszavonása

Az övezet északi részén található Gázaváros Sekih Radwan negyedének lakói szerint a konfliktus 10 legintenzívebb napját követően elkezdtek kivonulni a harckocsik - írja a hírügynökség. Az ott élők arról beszéltek, hogy a páncélosok nagyon közel voltak, vízért sem tudták elhagyni az otthonaikat.

Gázaváros más területeiről is kivonták a tankokat, így a Mina- és Tel al-Hawa negyedek bizonyos részeiből, míg más külvárosi területeken lévő pozíciókon továbbra is maradnak, ellenőrzés alatt tartva ezzel az övezet fő tengerparti útvonalát.

A híroldal azt írja, helyi lakosok szerint a Gázai övezet északi részén ott maradtak a tankok, és onnan változatlanul lövik a terület középső területét, a beszámolók szerint az itt található al-Bureij menekülttábor egyes részeit is.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Mire lehet számítani a tőzsdéken?

Mire lehet számítani a tőzsdéken?

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentette az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indíthatja a mai napot. Befolyásolhatja a mai kereskedést, hogy ma délután érkezik az amerikai munkanélküliség legfontosabb mutatója, hiszen a munkanélküliség bármilyen irányba történő elmozdulása óriási jelentőséggel bír. Ami pedig az előjeleket illeti, a határidős indexek állása alapján az európai és az amerikai tőzsdék is pluszban nyithatnak majd.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×