eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője érkezik a párt pozsonyi székházában rendezett eredményváróra 2023. szeptember 30-án, a szlovák parlamenti választások napján.
Nyitókép: MTI/AP/Darko Bandic

Ezrek tüntettek a Fico-politika ellen Pozsonyban

Több ezer ember vonult utcára csütörtök este Pozsonyban a Robert Fico vezette balközép kormány tervezett intézkedései elleni tiltakozásul.

Az ellenzék által szervezett tüntetés résztvevői az ellen tiltakoztak leginkább, hogy a kormány a különleges ügyészség (USP) felszámolását tervezi, amelynek feladata a szervezett bűnözés és a politikai bűncselekmények ügyében eljárni.

A kormány szerdán jelentette be, hogy megszünteti az USP-t, arra hivatkozva, hogy szerinte a szervezet "átpolitizálódott". Az ellenzék szerint arról van szó, hogy a kormány el szeretné tussolni a magas szintű korrupciós ügyeket, amelyek a 2020 előtti Fico-kormányok idejére nyúlnak vissza. A javaslatot az államfő is bírálta.

Az USP feladata eredetileg a szervezett bűnözés elleni fellépés, és a magas szintű korrupció kivizsgálása. 2020-as hatalomra kerülése után a mostani ellenzék szintén vitatott jogszabály-módosítások révén váltotta le az USP vezetését, amelynek élére egy olyan politikus került, aki korábban Fico házánál tartott tüntetéseket. Őt Fico és pártja azzal vádolta meg, hogy arra használja az USP-t, hogy megsemmisítse az Irány - Szociáldemokráciát, amely akkor ellenzékben politizált.

A szlovák főügyészség álláspontja szerint az USP felszámolása összhangban áll az alkotmánnyal. A miniszterelnök az Európai Bizottságot is előre tájékoztatta a különleges vádhatóság megszüntetésének tervéről.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: van, ami sokkal fontosabb, mint a mielőbbi kibocsátáscsökkentés

Szakértő: van, ami sokkal fontosabb, mint a mielőbbi kibocsátáscsökkentés

Az Európai Unió országai tudatosan törekednek arra, hogy féken tartsák a klímaváltozást okozó káros anyagok kibocsátását. Magyarország kibocsátását a globális skálán még statisztikailag is nehéz kimutatni, mégis komoly erőfeszítéseket tesz a klímasemlegesség eléréséért. Zay Balázzsal, a Klímapolitikai Intézet vezető kutatójával beszélgettünk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×