eur:
392.95
usd:
363.66
bux:
65938.65
2024. március 1. péntek Albin
Izraeli katonák TAR-21 gépkarabéllyal. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Furcsa fegyverrel harcolnak az izraeli katonák – bemutatjuk az elitegységek szuperkarabélyát

A galileai Táborhegy héber nevét viselő különleges kialakítású kézifegyver teljesen saját fejlesztésű.

A hivatalosan TAR-21 nevű gépkarabélyt az izraeli hadsereg (IDF) és a hazai fegyvergyártó cég, az Israel Military Industries (IMI, ma már TAAS) közösen fejlesztette ki. A tervezés még a múlt század végén, 1998-ban kezdődött majd 1999-től 2002-ig tartottak a csapatpróbák. A cél az volt, hogy az addig rendszerben lévő, amerikai eredetű, M-16-ost és annak különféle változatait, valamint az izraeli gyártású Galil ARM fegyvereket, egy egységes típussal válthassák fel.

Az új kézifegyver nevében szereplő 21-es a XXI. századra utal, ami azt mutatja, hogy a tervezők szándéka egy valóban nagyon korszerű gépkarabély megalkotása volt. Ennek megfelelően a legtöbb alkatrész különleges polimer műanyagból készült, csak ott alkalmaztak fémet, ahol az nélkülözhetetlen volt. Így könnyebb és egyszerűbben is gyártható, mint az évtizedek óta nagy sorozatban készülő amerikai M-16/M4 változatok, bár az ára még valamivel magasabb.

Főleg az ár az oka annak, hogy eddig jobbára csak az elitegységek katonáit szerelték fel ezzel az új eszközzel.

A gázai hadjáratról készült videókon és fényképeken is látható, hogy a sok izraeli gyalogos még a régebbi M4-ekkel harcol.

A TAR-21 legszembetűnőbb különlegessége, hogy bullpup rendszerű. Ennél a megoldásnál az elsütőbillentyű mögött, a válltámaszban található a zárszerkezet és a tár. A fegyver alig valamivel hosszabb, mint a csöve. A rövid kialakításnak köszönhetően sokkal könnyebb vele kiszállni egy lövészpáncélosból, vagy szűk helyeken mozogni, ami városi harcban nagy előnyt jelent. Az sem elhanyagolható, hogy a rövid fegyver markolata a súlyponthoz közel van, így akár egy kézzel is lehet vele tüzelni, ráadásul kezelheti jobb- és balkezes katona is. A bullpup további hozadéka, hogy a cső a lövéskor szinte csak hátrafelé mozdul el, ezért egyszerűbb az ilyen fegyverekkel pontos találatot elérni.

TAR-21 izraeli gépkarabély. Forrás: Wikipédia
TAR-21 Tavor izraeli gépkarabély. Forrás: Wikipédia

Persze ennek a felépítésnek is vannak hátrányai. Az egyik, hogy a zárszerkezet egészen hátul van, az elhasznált hüvely a lövész arcától alig pár centire repül ki a fegyverből. Ennek ellenére számos gyártó ezt a megoldást választotta. A brit hadsereg által évtizedek óta használt SA80-a, vagy az osztrák Steyr AUG és a legújabb horvát VHS-D is ezt a sémát követi. Utóbbi nagy hasonlóságot mutat a francia FAMAS gépkarabéllyal, amely több évtizedig szolgált. 2017-től kezdve azonban a francia hadsereg visszatért a hagyományos elrendezésű sorozatlövő fegyverekhez, és az otthoni tervezésű, illetve gyártású FAMAS-t a német Heckler & Koch vállalat HK416 F modelljére cseréli.

Az izreali Tavor kétségtelenül a világ egyik legkorszerűbb kézifegyvere.

Kizárólag optikai irányzékkal rendelkezik és a NATO 5,56 mm-es szabványlőszerével tüzel, méghozzá az amerikai M16/M4-el azonos, 30 töltényes tárból. Több változata is létezik, amelyek lényegében csak a cső hosszúságában térnek el egymástól. A normál 460 mm-esnél van egy rövidebb, 380 mm-es (CTAR-21) változat, amit főleg a harcjárművek személyzetének szántak és létezik egy még ennél is kompaktabb verzió (MTAR-21), amelynek csöve mindössze 250 mm. Kifejlesztettek egy mesterlövészfegyvert is, de ahhoz jóval hosszabb és vastagabb csövet használnak. A tűzerő növelése érdekében a TAR-21-re 40 mm-es gránátvetőt is fel lehet szerelni.

Az izraeli gépkarabély CTAR-21 jelű, rövid csövű változata. Forrás: Wikipédia
Az izraeli gépkarabély CTAR-21 jelű, rövid csövű változata. Forrás: Wikipédia

A Tavor már szép exportsikereket is elért. Az izraelin kívül még négy másik ország rendszeresítette, bár igaz, hogy a viszonylag magas ára miatt inkább csak a különleges erők katonáit látták el vele.

Címlapról ajánljuk
Elemző az átfogó jelentésről: Párizs kezd rájönni, hogy a migráció nem mehet így tovább

Elemző az átfogó jelentésről: Párizs kezd rájönni, hogy a migráció nem mehet így tovább

A francia kormány nem fordít elegendő forrást az illegális bevándorlás elleni küzdelemre. A francia számvevőszék jelezte, hogy a kitoloncolások száma elenyésző, miközben félmillióra becsülik az országban jogellenesen tartózkodók számát, ezért a jelenleginél nagyobb anyagi ráfordítást szorgalmaz az illegális migráció elleni küzdelem hatékonyabbá tételére. Az InfoRádió Gönczi Róbertet, a Migrációkutató Intézet elemzőjét kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.01. péntek, 18:00
Kandrács Csaba
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Szép pluszban zártak az amerikai indexek

Szép pluszban zártak az amerikai indexek

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően emelkednek az európai tőzsdék is, Amerikában pedig szintén jó hangulatban telt a kereskedés, az emelkedést a Nasdaq vezette.  Igencsak eseménydúsan telik a nap a magyar tőzsdén, az osztalékról szóló bejelentés hatására kilőtt a Duna House, de szenved a Masterplast és az AutoWallis is. A hazai blue chipek közül pedig csak az OTP árfolyama van pluszban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×