eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Önjáró löveg izraeli katonák dél-izraeli gyülekezési pontján, a Gázai övezet határtérségében 2023. október 26-án. Az előző este az izraeli hadsereg egyik elitegysége harckocsikkal szárazföldi rajtaütést hajtott végre a Gázai övezet északi részén, előkészítendő az övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista szervezet elleni katonai fellépés következő szakaszát.
Nyitókép: MTI/EPA/Hannibal Hanschke

Új mestertervvel vetnének véget a gázai konfliktusnak – Izrael is nyitott rá

A túszok megmentése kerül a középpontba.

Izraeli vezetők vizsgálják annak lehetőségét, hogy megengedik a Hamász vezetőinek, hogy élve elhagyják a Gázai övezetet, cserébe a terroristák elengedik az összes túszt – értesült az izraeli Ynet.

A Portfolio cikke szerint ez a megoldás azért lenne előnyös Izrael számára, mert ha erőszakkal próbálja meg felszámolni a Hamászt, a katonai műveletek akár évekig is elhúzódhatnak, közben rengeteg izraeli katona és palesztin civil halhat meg. Egy ilyen alkuval azonban gyorsan elérik, hogy a Hamász vezetése ne legyen képes többé közvetlenül katonai akciót szervezni Izrael ellen, ezzel lényegében teljesítik a palesztin terrorszervezet elleni háború egyik fő célját.

Az ötlet már Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök asztalán van, aki „érdeklődik iránta” és „további információkat kért” a megvalósításáról.

Az Ynet ugyanakkor megjegyzi: közel sem „betonbiztos” az ötlet, hiszen a fő problémát hosszabb távon is az okozza, hogy a Hamász harcosai rakétákat, fegyvereket gyártanak Izrael ellen és rendszeresen lövik velük az ország területét. A vezetők száműzése a Hamász ezen képességét nem szereli le.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 11:58
×
×
×
×